Klimaat
- Boeren in de Zeevang krijgen de mogelijkheid om kleine houten windmolens op hun erf te plaatsen. Deze molens van maximaal 15 meter passen goed in het landschap en dragen bij de energietransitie. Voordat de molens worden geplaatst doen we eerst onderzoek naar de effecten op de vogelpopulatie.
Wonen
- Nieuwe woningen zijn belangrijk voor de leefbaarheid, met name in de kleine dorpen. De gemeente gaat samen met de provincie werken aan bouwplannen die passen binnen de provinciale regels. De extra woningen zijn voornamelijk gericht op jongeren en moeten passen binnen het landschap en de historische lintbebouwing.
- De gemeente gaat ook op zoek naar nieuwe plekken binnen de bestaande bebouwing om woningen te kunnen bouwen. In de Zeevang gaat het meestal om voormalige boerenbedrijven en woningen op boerenerven. We staan positief tegenover deze projecten als ze goed binnen de omgeving passen.
- Het splitsen van woningen wordt makkelijker gemaakt. Door grote huizen in twee of meer aparte wooneenheden te splitsen zorgen we voor meer betaalbare woningen in de Zeevang. Het wonen in bijgebouwen en in woonunits wordt toegestaan.
Natuur
- De Zeevang heeft een groot Natura 2000-gebied. Met dit gebied gaat het niet goed. De bodem verzuurt, waardoor er weinig voedingstoffen zijn voor planten en dieren. Daardoor neemt de biodiversiteit af. Wij willen dat de gemeente een natuurplan opstelt voor het gebied. In dit natuurplan worden concrete doelen gesteld om de natuurkwaliteit te verbeteren. In dit plan moeten alle belangen worden meegenomen, zoals die van de boeren.
Landbouw
- Boeren in de Zeevang worden geholpen bij de overstap naar natuurinclusieve landbouw. Tijdens onze natuuravond is gebleken boeren best natuurvriendelijk willen werken, maar worden tegengehouden door kosten, regels of andere zaken. GroenLinks wil dat de gemeente samen met onze boeren gaat werken aan een visie voor een natuurinclusieve landbouw. We komen ook met maatregelen zoals subsidie voor bloemrijke akkerranden.
Cultuur
- In de Zeevang is het verenigingsleven heel belangrijk. We doen wat we kunnen om het cultuuraanbod hier op peil te houden. Als verenigingen door een laag aantal deelnemers in de knel komen, dan springt de gemeente bij. Culturele initiatieven vanuit de bewoners, ondernemers en de dorpsraden worden omarmd.
Verkeer
- In de lintdorpen zorgt zwaar verkeer voor veel overlast. De gemeente weert zwaar verkeer zoveel mogelijk uit de dorpen. Waar er alternatieve routes zijn worden die gebruikt. Een voorbeeld is Kwadijk, waar landbouwverkeer over de N244 kan. Een voorstel van GroenLinks, de PvdA en Zeevangs Belang om hier met de provincie over te praten is afgewezen.
- Hardrijders creëren gevaarlijke situaties in en rond de dorpen van de Zeevang. De gemeente neemt meer snelheidsbeperkende maatregelen. Een voorbeeld zijn aanpassingen zoals verkeersdrempels en wegversmallingen. Ook willen we meer handhaving op de maximumsnelheid. Samen met de dorpsraden kijken we wat nog meer mogelijk is.
Bestuur
- De dorpsraden zijn een belangrijke schakel tussen de bewoners van de dorpen en het gemeentebestuur. De dorpsraden worden versterkt, onder andere door de informatievoorziening vanuit de gemeente flink te verbeteren. Ook organiseren we regelmatig openbare gesprekken tussen de dorpsraden en de gemeenteraad, zodat de dorpsraden met raadsleden in discussie kunnen gaan.
- De dienstverlening van de gemeente moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor inwoners uit de Zeevang. Daarom vinden we dat er een pilot (proef) moet komen met een fysiek gemeenteloket in Oosthuizen. Als hier veel gebruik van wordt gemaakt kijken we of hier een permanent loket moet komen.