Nieuws

Maria Goretti: ook voor jongeren!

Woningbouwvereniging De Vooruitgang gaat een woningbouwplan realiseren op het Maria Goretti terrein, na sloop van de gebouwen aldaar. De huidige gebruikers moeten verhuizen naar nieuwbouw in de Broeckgouw: de kinderopvang naar een nieuw “Kindcentrum Broeckgouw” en de turners van Mauritius naar een nieuw “Gymsportcentrum”. De verhuizing van de kinderopvang naar de buitenste rand van ons dorp is omstreden, en de sloop van die mooie oude gebouwen is dat ook. Maar de woningen die daar komen, bieden een kans en geven ons hoop. Hoop dat er nu, naast ouderenwoningen, eindelijk eens een keer ook voor jongeren betaalbare huisvesting wordt gerealiseerd – door verbouw of door nieuwbouw. Wat ons betreft blijft er dan ook nog genoeg plaats ‘over’ voor kinderopvang.

Lees verder

GroenLinks bespeelt de nieuwjaarsblues

Ieder jaar overkomt het me weer. Dat ik daags na Nieuwjaardag ongemakkelijk wakker word en mezelf afvraag: en wat nu? Welke goede voornemens worden nu echt omgezet in doelbewust geformuleerde actieplannen? In welke maand van het nieuwe jaar moeten die verraderlijk aangekomen kilo’s verdwenen zijn en binnen welk tijdspad ben ik veranderd in die creatieve, ontspannen en wijze vrouw die ik altijd al had willen worden? Ik kijk naar buiten en zie diezelfde grijze lucht die er al weken hangt en ook het lappen van de buitenramen (mijn favoriete huishoudelijke bezigheid) gaat hem niet worden, want het regent alweer, nog steeds.

Lees verder

GroenLinks gaat zich te buiten

Nog twee nachtjes slapen en we zullen erachter komen wat politiek met theater te maken heeft. Of waarom we de fractievoorzitter van GroenLinks gaan doorzagen op facts en fake news. Net zoals de goochelaar, muzikant en kunstenaar een podium nodig hebben om hun kunsten te tonen, zo wil de politicus laten zien dat hij het spel doorheeft en de wereld volgens hem/haar/het uitleggen.

Lees verder

Betrek de inwoners bij de circulaire economie

De gemeente heeft een nieuw contract met het afvalverwerkingsbedrijf AEB in Amsterdam. Zij werken met een geavanceerde scheidingsstraat waarmee allerlei soorten afval apart gehouden kunnen worden, onder andere plastic en restafval. De mensen hoeven dus thuis niet meer het plastic te scheiden en apart naar de gemeentelijke containers (bij de supermarkt) te brengen, want het wordt er bij de AEB allemaal uitgehaald. Een groot voordeel is dat op deze manier alle plastic uit het restafval wordt gehaald; de ervaring leert dat als je het overlaat aan de burgers de efficiëntie een stuk lager is.

Lees verder

Jongerenwoning-nood?

Begin volgend jaar komen de laatste Broeckgouw-woningen in de verkoop. Ook in project Waterrijk in Oosthuizen zijn nog enkele huizen beschikbaar. Helaas liggen die woningen voor de meeste jongeren buiten bereik: kopen lukt alleen als je behoorlijk wat spaargeld én een vaste baan hebt. Tot die tijd moet je noodgedwongen bij je ouders blijven wonen. Zo gaat dat nou eenmaal. Of kan het ook anders?

Lees verder

Motie 'Vernatting Veenweidegebied' toch uitgevoerd

De daling van veenbodems is een probleem dat in heel West-Nederland speelt, maar zeker ook in onze gemeente. De oorzaak is de ontwatering van de veenweidegebieden en oxidatie van het veen. Het veen verdwijnt als CO2 in de lucht en draagt aanzienlijk bij aan de totale CO2-uitstoot van onze gemeente.

Lees verder

Pagina's