Het voorstel is een reactie op het nieuwe Mobiliteitsplan. Dit is een plan voor al het verkeer in Edam-Volendam. In het Mobiliteitsplan is aandacht voor toegankelijkheid, maar dit bevat nu nog weinig concrete plannen. Bovendien staan de acties voor toegankelijkheid pas na 2030 op de planning.
Ons voorstel vraagt de gemeente daarom om al vóór 2030 te beginnen met het verbeteren van de toegankelijkheid. Overal in de openbare ruimte, niet alleen op plekken waar kwetsbare groepen samenkomen. Nieuwe projecten wil GroenLinks meteen toegankelijk ontwerpen en bij herinrichtingen moet toegankelijkheid aandacht krijgen. Dat scheelt tijd, extra kosten en gevaarlijke situaties. Bestaande knelpunten of gevaarlijke situaties moeten waar dat nodig is eerder worden aangepakt.
We willen ook dat ervaringsdeskundigen en belangenorganisaties worden betrokken bij plannen voor de (her)inrichting van de openbare ruimte. Hun input zorgt ervoor dat de maatregelen echt aansluiten bij de behoeften van mensen met een beperking.
Toegankelijkheid is belangrijk voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Ook als je bijvoorbeeld blind of doof bent, met een rollator loopt, of in een rolstoel zit. Het kan niet zo zijn dat sommige mensen niet zelfstandig boodschappen kunnen doen of familie en vrienden kunnen bezoeken, omdat onze openbare ruimte voor deze groepen niet toegankelijk is.
De gemeente vergrijst, waardoor het aantal inwoners met beperkingen door ouderdom toeneemt. Dat maakt toegankelijkheid van de openbare ruimte nog belangrijker. De Koepel Sociaal Domein heeft hier ook al meerdere keren op gewezen. En vorige week stond in de NIVO een artikel over blinde en slechtziende mensen die oproepen om de Julianaweg veilig te houden, ook na de herinrichting.
GroenLinks ziet toegankelijkheid als een grote prioriteit in het nieuwe Mobiliteitsplan. We zijn blij dat de rest van de gemeenteraad deze prioriteit met ons deelt. Met het steunen van dit voorstel laat de gemeenteraad zien dat ze een toegankelijke en inclusieve samenleving serieus neemt. Dit is een stap op weg naar een gemeente waar iedereen volwaardig deel kan nemen aan de samenleving.