Duurzame elektriciteit
De gemeente wil in 2050 energieneutraal zijn. Daar hebben we innovatieve energiebronnen voor nodig. Kleine windmolens leveren duurzame energie en zijn een mooie aanvulling op zonnepanelen. Zij produceren vaak elektriciteit op momenten dat de zon niet schijnt en kunnen daardoor boeren en ondernemers helpen bij het verduurzamen van hun bedrijf. Bovendien helpen kleine windmolens ons ook om zelfvoorzienend te worden. Een kleine windmolen kan lokaal duurzame elektriciteit opwekken die dan niet uit andere landen vandaan gehaald hoeft te worden. Dat is een geruststellend gevoel in een wereld met steeds meer onzekerheden en een vol elektriciteitsnet.
Nog meer regels?
Kleine windmolens zijn dus waardevol voor de energietransitie, maar moeten wel op de juiste plekken komen. Het beleidskader biedt volgens ons duidelijke regels en richtlijnen, waardoor wordt voorkomen dat het landschap verrommelt of dat er schade aan de natuur ontstaat. Helaas heeft de coalitie (Volendam80, Zeevangs Belang, CDA, BVNL) voorgesteld om extra regels toe te voegen, onder andere over kleurgebruik. Deze regels zijn niet alleen onduidelijk, maar zorgen ook voor meer bureaucratie, waardoor boeren en ondernemers juist worden ontmoedigd om te verduurzamen. GroenLinks heeft tegen deze extra regels gestemd. Wij vinden dat verduurzaming toegankelijker moet worden, niet moeilijker.
Een belangrijke stap
De energietransitie in Edam-Volendam komt maar langzaam op gang. GroenLinks wil deze graag versnellen. Kleine windmolens zijn een belangrijke stap om meer duurzame energie op te wekken, maar er is echt meer nodig. Wij blijven ons inzetten voor een gemeente waar inwoners en ondernemers makkelijk kunnen bijdragen aan verduurzaming.
Quinty van der Zee