De gemeente stelt dat huurders zelf een alternatieve locatie moeten regelen, terwijl zulke ruimte schaars is in Edam-Volendam. Ook zijn er verenigingen die niet overal terecht kunnen, zoals de Weggeefwinkel en Toneelgroep d’Ye. Daarnaast laat de gemeente in het midden of alle huurders terug kunnen keren en dreigt er voor de organisaties die wel terugkeren een huurverhoging. De onduidelijkheid rond de Singel zorgt voor veel onrust en boosheid bij deze organisaties.
GroenLinks vindt dat de gemeente meer moet doen om de huurders van de Singel te helpen. De Singel wordt verbouwd omdat de gemeente het CJG en het WSP in het gebouw wil huisvesten. Daarmee heeft de gemeente een verantwoordelijkheid om huurders te helpen bij het vinden van tijdelijke alternatieve ruimte. Wij begrijpen dat de gemeente niet alles kan oplossen, maar het mag niet zo zijn dat verenigingen en clubs te horen krijgen dat ze helemaal zelf ruimte moeten vinden. Daarnaast moet er snel mogelijk duidelijkheid komen over welke huurders terug kunnen keren en wat de hoogte van de huur wordt. Voor de verenigingen en clubs die de nieuwe huurprijzen niet kunnen betalen pleiten we voor coulance. En uiteraard gaan we ervan uit dat de gemeente het gebouw zo ontwerpt dat zo veel mogelijk – en het liefst alle! – huurders terug kunnen naar de oude stek.
Gelukkig is er nog tijd voor een positief einde. Door vertraging in het ontwerpproces is de start van de verbouwing uitgesteld tot begin 2026. De gemeente heeft daarnaast laten weten dat ze zich ervoor inzet om de buurthuisfunctie van de Singel te behouden. We hopen dat de gemeente de extra tijd benut om samen met de huurders tot een geschikte oplossing te komen en er snel meer duidelijk wordt.