Kan het ook anders?

De gemeente wil een nieuwe woonwijk bouwen in de Lange Weeren. Met het bouwen van deze woningen gaat waardevolle natuur verloren. Bovendien bevatten de plannen veel te weinig betaalbare woningen. Het overgrote deel van de koopwoningen zal meer kosten dan €355.000. Gelukkig kan het anders. We kunnen betaalbaar bouwen in onze héle gemeente, zonder de natuur te schaden.

Bouwen binnen de bestaande bebouwing

In onze gemeente zijn veel plekken binnen de bestaande bebouwing waar nieuwe woningen kunnen komen. Deze ruimte werd vroeger gebruikt voor andere zaken, maar kan nu opnieuw worden bebouwd. Denk aan oude bedrijfslocaties en voormalige schoolgebouwen.

Welke plekken zijn er?

  • Volendam: het Tase-terrein, de Maria Goretti, de Oude Seinpaal, het voormalige Nieuw Leven-pand in de Bokkingstraat en delen van het industrieterrein Julianaweg.
  • Edam: de Meermin, de Botterschool, de Hoogstraat, het Körsnass-terrein en het depot aan de Keetzijde.
  • Oosthuizen: het Cultureel Centrum en het Kraaiennest.

Voor de kleine dorpen van de Zeevang gaat het vaak om voormalige boerenbedrijven of om extra woningen op boerenerven.

Langzaam op gang

Het gemeentebestuur heeft enorm getreuzeld met het bouwen van woningen op dit soort plekken. Alle energie gaat naar de plannen voor de Lange Weeren. Andere projecten komen maar langzaam op gang. Na zeven jaar ligt er bijvoorbeeld nog steeds geen plan voor het Tase-terrein.

We hebben genoeg ruimte in onze dorpen en steden om in onze woningbehoefte te voorzien. Op de plekken binnen onze kernen kunnen we betaalbare woningen voor jong en oud neerzetten. En dan écht betaalbaar, dus niet voor €355.000 of €1300 per maand! Wat we nodig hebben is een gemeente die doorpakt en zich niet laat leiden door ontwikkelaars.

Wat wil GroenLinks?

De gemeente moet zo snel mogelijk beginnen met het bouwen van woningen binnen de bestaande bebouwing. Zij moet onmiddellijk werken aan plannen voor locaties zoals het Tase-terrein. Andere plannen die al klaar liggen zouden versneld moeten worden uitgevoerd.

De woningen die we bouwen moeten betaalbaar zijn. Om dit te bereiken moet de gemeente veel meer de regie voeren. Onze gemeente zou bijvoorbeeld weer zelf woningen moeten bouwen, net zoals in de Broeckgouw gedaan is. Zo houden we de controle over de prijzen. Als er toch gewerkt wordt met projectontwikkelaars, dan stellen we hier strenge eisen aan.

GroenLinks wil ook dat de gemeente zoekt naar nieuwe bouwlocaties. Binnen onze kernen is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. Zo zijn er plekken op het industrieterrein Julianaweg waar alvast woningen kunnen komen. Door een voorstel van GroenLinks en de PvdA wordt nu onderzoek gedaan naar deze nieuwe plekken. Het gemeentebestuur moet hier snel mee aan de slag!

Benieuwd naar onze andere woonplannen? Lees dan verder. 👇