De aankomende fusie van de gemeente Edam-Volendam met de zeven kernen van de gemeente Zeevang leeft nog niet bij de Volendammer bevolking, zo stelde Jan Karhof vorige week vast in een NIVO artikel. In eerdere schrijfsels heeft hij zich leren kennen als een grote voorvechter van het vermeende Volendammer belang. Samengevat liggen de politieke verhoudingen in zijn ogen als volgt: Volendam verdient het geld en Edam (en straks ook Zeevang) geeft het uit. Volendammers werken hard terwijl de uitvreters in Edam en Zeevang uit hun neus zitten te eten. De lezers werden daarom vóór de verkiezingen door hem opgeroepen op de “Volendammer partijen” VD80, lijst Kras en het CDA te stemmen. Waar is deze man op uit? Eerst zulke tegenstellingen creëren en je vervolgens zorgen maken over de beleving van Volendammers voor de komende fusie.

De “Volendammer partijen” hebben in de verkiezingen te kennen gegeven op te komen voor het Volendammer belang. Hierbij gaven zij een bedenkelijk staaltje populisme ten beste. Deze aanpak heeft ze electorale winst en een riante meerderheid in de gemeenteraad opgeleverd. Tevreden stelt Karhof vast dat  de eerste echte raadsvergadering in de nieuwe samenstelling constructief en in een ontspannen sfeer verliep. “Een verademing na al die maanden van onoverbrugbare tegenstellingen…” schrijft Jan. Dat die prettige sfeer komt doordat de oppositie zich constructief opstelt in tegenstelling tot juist de Volendammer partijen die er niet mee konden leven dat zij het vóór de verkiezingen even niet voor het zeggen hadden, die conclusie trekt Karhof dan weer niet.

En we noemen haar…

Aan het eind van zijn artikel geeft  Jan Karhof  een opsomming van de aantallen inwoners  van de tien kernen die samen de nieuwe fusiegemeente gaan vormen. Volendam is daarbij veruit het grootst. Dan komt de aap uit de mouw. Een proefballon. Jan brengt de nieuwe gemeentenaam ter sprake en met gebruikmaking  van hoofdletters, haakjes en een vraagteken stelt hij voor om deze nieuwe gemeente de naam (VOLENDAM?) te geven. Ja laten we dat doen, dat is pas lekker constructief! Edam uit de gemeentenaam schrappen! Dan weten we tenminste zeker dat we eensgezind van start gaan. Bij vele fusies elders in het land heeft juist de naamgeving tot hevige conflicten tussen de verschillende kernen geleid.

…Edam-Volendam

Zeevang heeft zelf om aansluiting bij Edam-Volendam gevraagd dus we hoeven de naam helemaal niet te veranderen. Deze fusie moet niet aangegrepen worden om allerlei oude rekeningen en vetes, die sommigen na tweehonderd jaar nog met  Edam hebben, te vereffenen. Een constructieve opstelling houdt in dat je rekening houdt met het belang en gevoelens van een minderheid. Als Jan op deze ingezette ramkoers wil blijven kan hij zich beter van passende kleding voorzien en een bivakmuts opzetten als hij weer eens een raadsvergadering  van Edam-Volendam of van Zeevang bezoekt, dan is tenminste meteen duidelijk wat voor vlees we in de kuip hebben.

De fusie met Zeevang leeft nog niet

Blijft staan dat Jan wel gelijk heeft, denk ik, als hij vaststelt dat de fusie nog niet leeft in ons dorp. Sterker nog: de fusie leeft wellicht nog niet in de tien kernen die straks zullen opgaan in één gemeente. Laten we nou eens om de tafel gaan zitten om activiteiten te verzinnen die tot doel hebben dat de burgers zich wel betrokken voelen bij de komende fusie. Draagvlak bij de bevolking en een goede verstandhouding zijn een eerste vereiste bij een fusie. Haat zaaien leidt tot niets.

John Kluessien