Hoewel het akkoord een aantal punten bevat die ook GroenLinks in zijn verkiezingsprogramma had staan stelt het document als geheel teleur. Het is duidelijk een VD|80-programma. Lijst Kras heeft zich laten inpakken.
1.
Het programma spreekt geen enkele ambitie uit ten aanzien van duurzaamheid, energiebesparing, recycling, groenbeheer en natuurbeheer.
2.
Het programma spreekt zich niet uit over het cultuurbeleid. Er staat niks in over de problematiek ten aanzien van het behoud van culturele voorzieningen en het stimuleren van culturele activiteiten ten einde de oude centra levendig te houden.
3.
Er komt geen oplossing voor de parkeerdruk in de oude centra. Men kondigt een onderzoek aan naar betaald parkeren voor bezoekers, maar iedereen weet dat zoiets niks oplost want het parkeerprobleem wordt veroorzaakt door de bewoners, niet door bezoekers.
4.
Er is geen visie op de vernieuwing van de gemeentelijke industrieterreinen, mede in het licht van het leeg blijven van Baanstede-Noord.
5.
De “inzet” op ontwikkeling van het Tase-terrein en het Korsnass-terrein blijft in het vage; het is volkomen onduidelijk wat deze inzet zal inhouden.
6.
De implementatie van nieuwe taken in de jeugdzorg, passend onderwijs, ouderenzorg e.d. is ongetwijfeld goed bedoeld maar een concrete invulling ontbreekt.
7.
Er wordt toegewerkt naar het realiseren van een weg onderlangs het Noordeinde in Volendam. Dit plan zou de coalitie nog wel eens op kunnen breken. Er is in Volendam een breed gedragen weerstand tegen de weg onderlangs. De stemmers op Lijst Kras zullen teleurgesteld zijn dat Lijst Kras op dit punt is bijgedraaid richting CDA en VD|80.
8.
Men zal het HHNK-complex in de verkoop zetten, een uitermate betreurenswaardig idee. Sowieso is het een teken van slecht bestuur om besluiten van een voorgaand college terug te draaien. Lijst Kras heeft bovendien gezegd: “Ik reken op verlies”. Voor hoeveel euro’s gaat dit college de inwoners in het pak naaien? Als men de door het vorige college ingezette aanbesteding door laat lopen zal uit de offertes blijken dat het HHNK-complex voor een bedrag van minder dan k€ 900,- verbouwd kan worden; dit bedrag is bovendien al volledig gedekt in de begroting 2014 e.v. In plaats daarvan stevent men af op verkoop van het complex met verlies, zonder oplossing voor de ambtenaren van de Zeevang en met de betaling van een fikse huurprijs voor de raadszaal. Deze verkwisting van gemeentemiddelen zal slecht vallen bij de achterban van VD|80, CDA en Lijst Kras.
Nog enkele specifieke punten:
-
Bij de projecten is sprake van een “(re)organisatie” als gevolg van de kerntakendiscussie”. Wat wordt hier bedoeld? Afgesproken is dat de kerntakendiscussie niet tot een reorganisatie zou leiden.
-
Het is niet duidelijk waarom deze gemeente haar vertegenwoordiging in de Stadsregio zou willen heroverwegen.
-
Er is sprake van “project Lange Weeren”, maar er is helemaal geen project met die naam. Sterker nog, de gemeenteraad heeft na extern advies besloten dat eerst een onderzoek naar de regionale woningbehoefte gedaan zou worden voordat de ideeën over bebouwing van de Lange Weeren verder uitgewerkt worden.
Dan nog een opmerking over de portefeuilleverdeling. Ook hier blijkt dat de grootste partij, Lijst Kras, zich heeft laten afschepen met de minder belangrijke taken. Kras had op zijn minst de portefeuille Financiën moeten claimen. Zonder af te willen doen aan de kwaliteiten van de burgemeester vinden wij het een slecht idee als de burgemeester naast Veiligheid, Personeel en Bestuur een politiek-inhoudelijke portefeuille beheert zoals Financiën.
Het is duidelijk dat dit niet het college is dat GroenLinks graag gewild had. Het is volgens ons ook niet het college waar de kiezer om gevraagd heeft. De kiezer wilde verandering, maar krijgt meer van hetzelfde.
Toch moet GroenLinks de politieke realiteit accepteren inclusief de wethouders die inmiddels geïnstalleerd zijn. Wij zullen ze op hun daden beoordelen. Op de boven genoemde punten zullen we de uitvoering van het coalitieakkoord proberen bij te buigen en het college tot andere gedachten te brengen.
Nico M. van Straalen
Gudy van den Hogen
Fractie GroenLinks Edam-Volendam