Zoals bekend heeft de gemeente anderhalf jaar geleden de panden van het Hoogheemraadsschap (HHNK) aan de Schepenmakersdijk in Edam aangekocht. Het oorspronkelijke idee was om de bestuursstaf van de gemeente hierin te huisvesten, waarbij de rest van de gemeenteambtenaren in het Stadskantoor geconcentreerd kon blijven. De verouderde gebouwen aan de Mgr. Veermanlaan zouden in dit plan uiteindelijk afgestoten worden. VD80 en het CDA gingen na de verkiezingen in 2010 schoorvoetend akkoord met de aankoop van de HHNK-panden, een verkiezingsbelofte van de PvdA. Maar nu puntje bij paaltje is gekomen, haalt het college, met de PvdA, alles maar dan ook alles uit de kast om het uitstapje naar het Edamse niet te hoeven maken. Daarbij wordt goedkope stemmingmakerij niet geschuwd.
Op 22 november was er in de gemeenteraad een presentatie van een onderzoeksbureau dat de toekomstige huisvesting van de gemeente had onderzocht. Ondanks het feit dat in de opdrachtverlening duidelijk stond dat het onderzoek zou worden afgesloten met een rapportage, beperkte het bureau zich tot een mondelinge presentatie in de raadsvergadering. GroenLinks heeft meerdere malen tevergeefs om een rapport gevraagd. In de presentatie werd al vanaf de eerste dia duidelijk dat het bureau niks zag in de HHNK-panden. Door direct te beginnen met deze stellingname rees de vraag of het bureau wel een onafhankelijk onderzoek gedaan heeft. Men had slechts gesproken met twee wethouders en twee gemeentesecretarissen, niet met bouwkundige experts die zich de toekomst van het gebouw aantrekken zoals de Vereniging Oud-Edam en het Genootschap der Schepenmakers. Men presenteerde foto’s van achterstallig onderhoud aan de HHNK-panden, niet van de andere gemeentelijke gebouwen. De indruk is ontstaan dat de uitkomst van het onderzoek bepaald werd door wat de opdrachtgevers wilden horen.
Bij de presentatie van 22 november onthield het onderzoeksbureau zich van financiële uitspraken; men wilde slechts toegeven dat de verbouwing van het gebouw aan de Schepenmakersdijk duurder zou uitvallen dan de verbouwing van de Mgr. Veermanlaan. Maar verschillende raadsleden probeerden het bureau woorden in de mond te leggen over de benodigde financiën (“twee keer zo duur, vijf keer zo duur, vele malen duurder?”). Hierdoor is ten onrechte de indruk gewekt dat een verbouwing van de HHNK-panden onbetaalbaar zou zijn. Ook dit moet beschouwd worden als stemmingmakerij van de kant van VD80 en Lijst Kras.
GroenLinks is niet blind voor de financiële kant van de zaak, maar wil wel een eerlijke vergelijking. Een mogelijke optie is nog steeds dat de verouderde gebouwen van de Dienst Openbare werken aan de Mgr. Veermanlaan afgebroken worden en de grond vrijkomt voor nieuwbouw. Hoeveel gaat dat opleveren? De gemeente laat dit scenario niet onderzoeken. In de tussentijd wordt geïnvesteerd in verbouwingen van het Stadskantoor waarbij geen rekening wordt gehouden met een mogelijke inhuizing van Openbare Werken. Men werkt, willens en wetens, toe naar een voldongen feit.
Volgens GroenLinks moeten de kosten voor verbouwing van de Schepenmakersdijk afgewogen worden tegen het feit dat de gemeente met dit prachtige gebouw een belangrijke winst boekt qua representativiteit. Andere gemeenten (kijk naar Amsterdam) willen juist graag in historische panden gehuisvest zijn vanwege de positieve uitstraling.
Voor alle duidelijkheid: in het scenario van GroenLinks verandert er voor de burgers van onze gemeente helemaal niks. Alle burgerzaken (het “front office”) blijven in het Stadskantoor in Volendam. Alleen de kantoren van B&W en de bestuursstaf (het “back office”) verhuizen naar Edam. Daardoor worden tegelijkertijd de gemeentelijke taken eerlijker verdeeld over het geografisch oppervlak van de gemeente, iets wat gezien de mogelijke fusie met de Zeevang geen onbelangrijk argument is.
GroenLinks heeft in de B en W verslagen gelezen dat het college aan hetzelfde bureau de opdracht heeft gegeven voor een vervolg huisvestingsonderzoek. De opdracht is: “Uitgangspunt is aanpassing gebouwen Mgr. Veermanlaan en Stadskantoor met KCC aan de van der Knoopdreef, met vergadercentrum in Edam. Kosten in beeld brengen ook in vergelijking met gebouwen Schepenmakersdijk ten behoeve van gemeenteraad 24-1-2013. Aandacht voor communicatie personeel.”
Zullen daarbij alle opties meegenomen worden zodat er voor de gemeenteraad – en de burgers in beide kommen van de gemeente – werkelijk iets te kiezen valt?
Fractie GroenLinks Edam-Volendam