Wethouder Luyckx ziet de afspraken met de provincie over duurzaam energiebeleid niet meer zitten. De vorige wethouder voor milieu, Emile Karregat, sloot op 26 november 2009 met de provincie een zogenaamd klimaatconvenant af. Dit convenant maakt het de inwoners van onze gemeente mogelijk een beroep te doen op een subsidieregeling. Daarnaast biedt het servicepunt Duurzame Energie deskundige ondersteuning in een actief energiebeleid. Met de subsidie kunnen huizenbezitters een tegemoetkoming krijgen als ze bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak zetten. Maar nu wil de gemeente er maar weer mee stoppen, blijkens een voorstel in de gemeenteraad van 28 juni.

GroenLinks vraagt al jaren aandacht voor duurzaam energiegebruik in de gemeente en zette de discussie op de agenda door de organisatie van een discussieavond op 14 mei 2009 (“Hier komt de zon”). De subsidieregeling bleek een doorslaand succes. In twee achtereenvolgende jaren was de regeling zwaar overtekend en moest er geloot worden . Ook dit jaar zijn er weer veel meer aanvragers dan geld. Het laat zien dat duurzame energie echt leeft onder de bewoners. Daarom stelt het des te meer teleur dat de gemeente er nu plotseling geen brood meer in ziet.

Formeel zegt de gemeente de overeenkomst met de Provincie Noord-Holland niet te willen verlengen omdat ze te weinig geld krijgt en wel allerlei verplichtingen moet aangaan ten aanzien van het klimaatbeleid. De gemeente wil niet dat de provincie iets te zeggen krijgt over het energiebeleid van Edam-Volendam. Dit is natuurlijk een drogreden. De echte reden is dat de gemeente, diep in haar hart, helemaal geen duurzaam energiebeleid wil nastreven. Zo wil de gemeente jaarlijks een energiebesparing van maar liefst 2% per jaar realiseren voor de gemeentelijke gebouwen (de provincie wil 30%). Zulk soort beschamende doelstellingen zijn kenmerkend voor het non-beleid van de gemeente.

Met alleen het neerzetten van een Greenwheels-auto is de gemeente er niet; ook niet met een stoere fietstocht van de wethouder naar Den Haag of het organiseren van een energiemarkt. De gemeente moet zelf actief beleid maken. Ze moet niet met de hand op de knip kniezen over een paar duizend euro, maar oprechte ambitie uitstralen en enthousiasme overdragen op de inwoners. Net nu de plaatselijke ondernemers zich meer en meer gaan toeleggen op duurzame energie stopt de gemeente er alweer mee.

Eerder deze maand konden we in de krant lezen dat meer dan honderd scholen in de provincie (o.a. Texel, Den Helder, Medemblik) uitgerust zijn met zonnepanelen, tezamen goed voor meer dan drieduizend vierkante meter. Op 15 juni opende gedeputeerde Jaap Bond de zonne-energie-installatie op een school in Wieringerwerf. Daarbij is ook een lespakket geïntroduceerd over duurzame energie. Het laat zien dat het elders in de provincie bruist van activiteit om van duurzaamheid iets te maken. Het beleid van de gemeente Edam-Volendam daarentegen slaat een flater en getuigt van passiviteit.

De vorige klimaatafspraken van onze gemeente kwamen tot stand onder een VVD-wethouder. Gemeten in resultaten tot nu toe is de VVD groener dan de PvdA. Maar het echte groene enthousiasme komt natuurlijk van GroenLinks.

GroenLinks is in gesprek met het SKOV over de plaatsing van zonnepanelen op de school Blokwhere, die verhuist naar de Broeckgouw. In samenwerking met deskundigen is een kostenraming gemaakt waaruit de terugverdientijd valt uit te rekenen. Er wordt nu serieus door het schoolbestuur gekeken of zonnepanelen op het dak van deze nieuwe school realiseerbaar zijn. De wethouder zou er bovenop moeten zitten om dit project mogelijk te maken en zo nodig met een extra subsidie te ondersteunen. Er is veel meer mogelijk dan nu gebeurt.