In december 2010 is door de heer Wim Keizer (voormalig VD’80-raadslid) het “Comité Eerherstel Cees Bont” opgericht, later ook genoemd de “Stichting (in oprichting) Rehabilitatie Cees Bont” (hierna verder aan te duiden als “het comité”). Dit comité heeft als doel, naar eigen zeggen, de rehabilitatie van Cees Bont, brandpreventieambtenaar ten tijde van de cafébrand. Daartoe is door het comité een rapport verspreid genaamd “Afgebrand”, waarin zware beschuldigingen worden uitgesproken richting burgemeester, gemeentesecretaris en een derde ambtenaar, die erop neerkomen dat Cees Bont zou zijn weggepest

In publicaties van en/of namens dit Comité wordt de gemeenteraad nadrukkelijk aangesproken, en publiekelijk opgeroepen tot nader onderzoek naar deze kwestie. In reactie op deze oproep maakt GroenLinks hierbij haar voorlopig standpunt en opstelling in deze kwestie bekend aan onze burgers.

Allereerst valt ons de timing van deze actie op, die in het licht van de 10-jarige herdenking van de brand in onze ogen op zijn minst ongelukkig te noemen is. Ook het ontbreken in het rapport van de namen van de schrijver(s)/verantwoordelijke(n) c.q. de leden van het comité bevreemdt enigszins.  Daarnaast zijn er enkele algemeen bekende feiten, die – in ieder geval op het eerste gezicht - in tegenspraak zijn met de geuite beschuldigingen, en/of deze actie in een wat zonderling daglicht plaatsen. Die – onbetwiste – feiten zijn:

·         Hoewel genoemd comité zegt te streven naar eerherstel van Cees Bont, is dit comité naar zijn eigen zeggen geheel buiten zijn medeweten opgericht (bron: Binnenlands Bestuur).

·         Het eerherstel van Cees Bont, waarnaar dit comité zegt te streven, heeft reeds lang geleden plaatsgevonden. De commissie-Polak/Versteden, die in 2001 onderzoek deed naar de nieuwjaarsbrand, gaf Bont destijds ook complimenten voor zijn verrichte arbeid. Naar aanleiding van dit onderzoek stapte burgemeester IJsselmuiden in maart 2001 op. Cees Bont wordt als brandpreventieambtenaar door iedereen in deze gemeente hooggeacht, binnen en buiten het gemeenteapparaat, vóór en na de brand.

·         Dat de heer Bont door de burgemeester en enkele van zijn ambtenaren zou zijn “weggepest”, is in ieder geval in strijd met het feit dat de heer Bont op dit moment nog steeds een dienstverband heeft met onze gemeente.

Het arbeidsrechtelijk handelen van de gemeente is een bevoegdheid van het College van B & W. Elke gemeenteambtenaar heeft in ons rechtsbestel ruime mogelijkheden van bezwaar en beroep tegen het handelen en de beslissingen van het College als werkgever ter beschikking. De gemeenteraad speelt daarin wettelijk geen rol. Toch acht GroenLinks de in het rapport gedane beschuldigingen en suggesties en de mogelijke impact daarvan op onze plaatselijke samenleving zo ernstig, dat wij vinden dat de gemeenteraad zich op de hoogte dient te stellen van de feiten en achtergronden in deze kwestie. Dat moet in onze ogen door de raad zelf gebeuren, onafhankelijk van het College als direct betrokkene, en vanzelfsprekend ook onafhankelijk van genoemd comité. Daarom stelt GroenLinks voor om als raad zelf gezamenlijk de heer Bont uit te nodigen voor een gesprek, los van het College en los van het comité. Dit voorstel wordt/is door fractievoorzitter Greta Blakborn ingebracht in het zgn. Presidium van onze gemeenteraad (vergadering van alle fractievoorzitters). Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend of de raad instemt met dit voorstel.

GroenLinks Edam-Volendam