De partijen die zetels gewonnen hebben, te weten Groenlinks/PvdA en de VVD, kunnen voor het eerst in de geschiedenis van de gemeente Edam-Volendam een nieuw college vormen met 11 van de 21 zetels, zonder het CDA en Volendam 80. Dat heeft de kiezer mogelijk gemaakt, en de lijstverbinding.

In Nederland werkt het systeem van zetelverdeling ten gunste van de grote politieke partijen. De wetgever heeft echter de mogelijkheid geschapen om die onrechtvaardigheid te verminderen, doordat partijen een lijstverbinding kunnen aangaan. Dat gebeurt vooral tussen partijen die elkaar een zetel gunnen omdat ze programmatisch dicht bij elkaar staan.

Groenlinks had voor deze verkiezingen een lijstverbinding met de PvdA. Daardoor ging de tweede restzetel (de eerste ging naar de VVD) naar de lijstverbinding. Binnen de lijstverbinding had de PvdA het grootste overschot waardoor de restzetel naar de PvdA ging. Daardoor kon het gebeuren dat de PvdA in totaal minder stemmen had dan bij de vorige verkiezingen maar toch een zetel erbij kreeg. De andere partijen keken met afgunst en bewondering naar dit staaltje verkiezingstechniek van GroenLinks en PvdA. Als er geen lijstverbinding was geweest waren er drie restzetels geweest die dan naar GroenLinks, VVD, en Volendam 80 waren gegaan. Ook dan had GroenLinks twee zetels gehad, maar de PvdA was op drie blijven staan en Volendam 80 had er zeven gekregen (nu zes).

GroenLinks gaat nu zij aan zij met de PvdA strijden voor het binnenhalen van de gemeenschappelijke punten, te beginnen met de aanschaf van de HHNK-panden aan de Schepenmakersdijk en het gebruik daarvan voor de huisvesting van de gemeentelijke bestuursstaf.