Het milieubeleid van de gemeente geeft op papier enige hoop op verbetering maar ondertussen.....
Zoeken naar een speld in een hooiberg is het, als je op de fiets door Edam-Volendam uitkijkt naar onkruid in de openbare ruimte. Op de meeste stoepen, fietspaden en wegen is geen sprietje “ongewenste, ongecultiveerde plant” te vinden en zelfs in de perken en bermen ontbreekt het ongewenst gewas dat in de volksmond ook wel onkruid wordt genoemd. Een schoon ogende openbare ruimte is toe te juichen, maar er is sprake van schone schijn.
Wat is er aan de hand? De gemeente Edam-Volendam gebruikt zeer schadelijke, chemische onkruidbestrijdingsmiddelen op stoepen, fietspaden en wegen (verharding). Waar andere gemeenten onkruid op verharding tegengaan met niet-chemische middelen, kiest Edam-Volendam het middel Roundup. Roundup bevat een stof die de groei van bepaalde planten blokkeert, zodat deze afsterven. Weliswaar wordt alleen daar gespoten waar ongewenste kruiden zich bevinden, maar het goedje komt uiteindelijk terecht in het grondwater en oppervlaktewater en dus in het milieu, waar het vele planten en zelfs dieren schade toebrengt. Roundup, zo wijst onderzoek van het milieukundig onderzoek- en adviesbureau IVAM uit, is van alle onderzochte onkruidbestrijdingsmiddelen het meest schadelijk voor het milieu. Ook in groenstroken en parken wordt met middelen gewerkt die schadelijk zijn voor het milieu. Terwijl andere gemeenten schoffelen of schrale voedingsbodems toepassen, wordt in Edam-Volendam in perken en parken met korrels Casoron gestrooid om alle ongewilde planten te vernietigen. Dit middel doodt onkruid, maar komt uiteindelijk net als Roundup terecht in het milieu waar het schade toebrengt.
Niet alleen het milieu ondervindt schade van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, maar ook de gezondheid van burgers loopt gevaar, zowel indirect als direct. Kinderen die buiten spelen in parken en op stoepen zijn direct de dupe: contact met Roundup leidt vaak tot huidirritaties. Mensen met een volkstuin of groentetuin die grenst aan bespoten gemeentegrond zien hun slakroppen verschrompelen of krijgen ongemerkt Roundup binnen via hun geteelde groenten en fruit. Daarnaast komen chemische bestrijdingsmiddelen via het grondwater in onze voedselketen terecht, wat uiteindelijk slecht is voor de gezondheid van alle mensen.
Het milieubeleid van de gemeente geeft op papier enige hoop op verbetering. Zo is in de meest recente milieubeleidsverklaring van Edam-Volendam uit 1993 te lezen dat in het beleid het verbeteren van de milieukwaliteit en het streven naar duurzame ontwikkeling centraal staat. Twee van de negen doelstellingen hebben betrekking op dit onderwerp: “het terugdringen van het gebruik van milieuschadelijke producten door over te gaan op milieuvriendelijke en duurzame alternatieven” en “het betrekken van milieu- en energieaspecten bij de afweging van werkzaamheden aan openbare gemeentelijke gebouwen, terreinen en wegen”. De hoop vervliegt als je kijkt naar recente ontwikkelingen in de politiek.
Onlangs is in het kader van het jaarverslag van het milieuprogramma 2005 een nota geschreven waarin een aantal alternatieven voor chemische onkruidbestrijding is uitgewerkt. B&W Edam-Volendam kiest uit alle alternatieven toch voor behoud van de bestaande, milieuonvriendelijke aanpak van onkruidbestrijding. Waarom? Geeft het gebruik van de meest milieuonvriendelijke onkruidbestrijdingsmiddelen het beste resultaat voor een onkruidvrije openbare ruimte? Nee, er zijn voldoende milieuvriendelijkere alternatieven die net zo schoon resultaat opleveren, zo blijkt uit onderzoek. Edam-Volendam kiest voor het goedkoopste alternatief. Een onverstandige keuze, vindt GroenLinks. Niet alleen onverstandig omdat de gevolgen voor het milieu groot zijn, maar ook omdat de gemeente haar eigen beleid niet uitvoert en zelfs tegenspreekt. Daarnaast is de keuze bezien vanuit landelijk milieubeleid onmogelijk. Vanaf 1 januari 2007 mag Roundup namelijk alleen dan als onkruidbestrijdingsmiddel worden toegepast wanneer gewerkt wordt volgens de methode Duurzaam Onkruid Beheer. Deze methode legt specifieke beperkingen op bij het toepassen van Roundup. Het goedkope spuiten met Roundup, zoals dat nu gebeurt, is verboden. Ook blijkt uit de keuze van B&W dat niet wordt geanticipeerd op de wetgeving in de toekomst: Nederland en Europa streven de laatste jaren juist naar een verbetering van de waterkwaliteit van oppervlaktewater en grondwater, onder andere door invoering van de Kaderrichtlijn Water. Landelijke wetgeving gaat op den duur betekenen dat “de vervuiler betaalt". De vooralsnog goedkoopste keuze van B&W voor onkruidbestrijding komt Edam-Volendam op lange termijn duur te staan.
GroenLinks maakt zich kwaad, want onze gemeente spreekt haar eigen beleid tegen, loopt achter op een groot deel van Nederland als het gaat om het milieu en brengt haar eigen burgers in gevaar. Economische belangen voor de komende vier jaar zijn voor de huidige coalitie belangrijker dan het milieu. En dat terwijl milieuvriendelijk handelen op lange termijn zeer gunstig is voor de portemonnee.
Groen Links Edam-Volendam