GroenLinks wil dat de gemeente een duidelijke visie heeft op participatie. Waarom willen we inwoners betrekken en wat willen we ermee bereiken? Wat GroenLinks betreft is participeren open staan en ruimte maken voor ideeën. We geven inwoners ruimte om invloed uit te oefenen. Daarmee stellen we niet iedereen tevreden, want dat kan niet, maar we luisteren wel naar alle ideeën. Van participatiebeleid verwacht GroenLinks een erkenning van de obstakels én oplossingen om de participatie te verbeteren.
Participatie moet in het DNA van de gemeente komen, en dat zit het nu nog niet. Het lijkt alsof de gemeente zich keer op keer laat overvallen door de reacties van inwoners en andere betrokkenen. Denk aan de Singel, het onderhoud van de Edamse grachten, of de tijdelijke woningen voor Oekraïners. Inwoners geven vaak aan zich niet gehoord te voelen. Goede participatie vraagt om een cultuurverandering in de gemeentelijke organisatie, en die verandering begint bij erkennen waar het mis gaat.
De oplossing die het nieuwe participatiebeleid hiervoor biedt is een participatieadviseur aannemen. Een participatieadviseur kan helpen om participatietrajecten te verbeteren, maar kan alleen niet zorgen voor een cultuurverandering. Daarvoor is meer nodig. Denk aan participatie trainingen voor alle medewerkers, en een sterk communicatieplan.
Om de betrokkenheid van inwoners verder te stimuleren, hebben wij vorig jaar een voorstel ingediend om ideeën van inwoners meer ruimte te geven én te stimuleren. Dit voorstel is aangenomen door de gemeenteraad. Daarom is het extra pijnlijk dat het geld voor initiatieven nu wordt gebruikt om de participatieadviseur te betalen. Wij willen dat in 2026 het hele budget terugkomt voor de plannen en ideeën van inwoners, zodat de gemeente ruimte kan geven aan goede initiatieven om Edam-Volendam nog fijner te maken.
GroenLinks had meer concrete verbeteringen verwacht in het participatiebeleid. Helaas vond de coalitie het participatiebeleid genoeg en stemde in. De hele oppositie stemde tegen.Wij hopen dat het college in de participatieverordening met betere plannen komt. Want participatie moet méér zijn dan een woord op papier – het moet in het DNA van de gemeente zitten.
Quinty van der Zee
Raadslid GroenLinks