Het voorstel kwam na veel meldingen van inwoners over verdronken katten. Om dit probleem aan te pakken heeft de gemeente op een aantal plekken al kattentrappetjes geplaatst. Burgers kunnen een melding doen van verdrinkingen, waarna de gemeente kijkt of het nodig is om trappetjes te plaatsen.

GroenLinks heeft kritiek op dit beleid. Deze aanpak leidt tot onnodig leed. Katten moeten immers eerst verdrinken voor de gemeente in actie komt. Dat betekent ook dat veel baasjes hun dierbare katten verliezen voordat er wordt ingegrepen. De werkwijze levert ook geen goed beeld op van risicoplekken, want niet alle verdrinkingen worden gemeld. Ook als behulpzame omstanders een kat redden, is daar geen melding van.

Inwoners van Edam hadden zelf al een aantal kattentrappetjes geplaatst, maar deze werden verwijderd omdat ze volgens de gemeente niet pasten in het straatbeeld. Zonde natuurlijk! Als inwoners zelf actie willen ondernemen, moeten we dat juist toejuichen in plaats van tegenwerken.

GroenLinks riep daarom in het voorstel op om actie te ondernemen en richtlijnen op te stellen voor kattentrappetjes en andere reddingsmiddelen die wel in het straatbeeld passen. Denk aan richtlijnen voor kleur, materiaal en afstand tussen de verschillende trappetjes. Zo vinden we een evenwicht tussen de veiligheid van dieren en het straatbeeld.

De wethouder reageerde enthousiast en de hele gemeenteraad stemde in met het voorstel. Verwacht binnenkort dus kattentrappetjes te mogen plaatsen om jouw huisdier te kunnen redden!

Quinty van der Zee

Foto: Marianne Klok
https://mariannejonkman.nl/work