Gaat het college slaapwandelend de klimaatcrisis, het energietekort en de huisvestingsproblematiek tegemoet of is het voldoende alert (woke) om de problemen die voor de deur staan slagvaardig aan te pakken? GroenLinks beoordeelt het collegeprogramma op vijf punten.

Duurzaamheid

Er staan een op dit terrein een aantal goede voornemens.

  • Vóór 1 januari ligt er een uitvoeringsagenda Duurzaamheid.
  • Er komt meer voorlichting naar inwoners en bedrijven over duurzaamheidsubsidies.
  • Er komt een energieplatform om alle ideeën te bundelen.

Voor 2023 worden de extra uitgaven begroot op €260.000. Deze uitgaven krijgen zeker onze steun. Toch vereist het dossier wel enige aanscherping, met name als het gaat om de gevolgen voor individuele burgers met een krappe beurs. En we willen vooral dat het college lef toont en groot durft te denken. Dit is geen tijd om te blijven hangen in bewustwording en voorlichting. Zorg dat verduurzaming echt betaalbaar wordt voor iedereen. Help ondernemers en burgers om massaal energie te besparen.

Wonen

Het collegeprogramma is erg vaag op dit terrein. Er staat: “Er kan een besluit worden genomen met welke kansrijke locaties uit de overzichtslijst een project voor ontwikkeling wordt gestart binnen de beschikbare capaciteit en volgend op de Lange Weeren.” Het lijkt eorp dat hier staat: “We gaan eerst nog eens rustig kijken naar die lijst van inbreidingslocaties als we klaar zijn met de Lange Weeren.” Dat is totaal de verkeerde prioriteit. Wij verwachten echt een andere insteek van dit college.

Er komt wel een “Strategisch Adviseur Wonen” begroot voor k€ 80,-. De vraag is wat die persoon gaat doen. Wat GroenLinks betreft is dat duidelijk: als de wiedeweerga een plan maken voor de inbreilocaties, te beginnen met het TASE-terrein! En laten we eindelijk de uitvoeringsagenda Wonen vaststellen, die ons al eind 2021 is beloofd. Het bestrijden van de wooncrisis gaat zoveel verder dan alleen bouwen, bouwen, bouwen.

Sociale zekerheid

Tot ons genoegen zagen troffen we in de begroting een paragraaf aan over inclusiviteit, onder de noemer “Iedereen voelt zich thuis in onze gemeenschap”:

Voor minderheidsgroepen is het soms moeilijk om een plekje te vinden in onze gemeenschap. Dit kan en moet anders. We nemen we het thema inclusiviteit mee in de programma’s op scholen, in buurtkamers, bij sport en cultuur en in de uitvoering met onze samenwerkingspartners.

Dat lijkt een frasering uit het GroenLinks-programma, waarvoor hulde. Verder zien we dat in het sociaal domein de beleidsindicatoren over het algemeen goed zijn. Je zou kunnen concluderen dat het college goed bezig is. Maar daar knopen we gelijk een waarschuwing aan vast: Hang niet te sterk aan de waarden van wat ooit liefkozend de participatiesamenleving is genoemd. De ideologie die daarachter zit, met nadruk op marktwerking en zelfredzaamheid vinden wij achterhaald. Principes als eigen kracht, samenkracht en het grote beroep op mantelzorgers en vrijwilligers zijn geen alternatieven voor de taken van de overheid. We zullen de implementatie van het integraal beleidskader kritisch blijven volgen. Iedereen verdient goede zorg. Dat mag nooit in gevaar komen.

Natuur en milieu

Het afvalbeleid van de gemeente is een lachertje geworden. Met het terugbrengen van de hoeveelheid restafval zijn we op 212 kg per inwoner blijven hangen. Dat is flink boven het landelijk gemiddelde van 170 en ver verwijderd van onze eigen doelstelling, van 100 kg per inwoner. GroenLinks wil eigenlijk 50 kg. Er staan wel een paar goede dingen in en het collegeprogramma, zoals het oprichten van een agrarisch platform. Wat GroenLinks betreft moeten de agrariërs de ruimte krijgen. Om te transformeren naar een natuurinclusieve landbouw is ruimte nodig. Dus geen boeren uitkopen en de weilanden volbouwen met blokkendozen. Wat biodiversiteit betreft zien we dat het nog te weinig in het DNA van de gemeente zit. Er zijn een paar mooie projecten, maar daar blijft het bij. Laten we in 2023 het roer omgooien. Het zal u verrassen hoe mooi onze woonwijken kunnen worden als de natuur de ruimte krijgt.

Kunst en cultuur

Onze gemeente bruist van de kunst en cultuur, maar het college heeft daar eenzijdig beeld van. Cultuur wordt besproken in relatie tot toerisme. Er staat ook helemaal niks over cultuur in het collegeprogramma, wat de indruk wekt dat het de gemeente het gewoon niet interesseert. Dat vinden we geen goed signaal richting de sector. Vooral niet omdat met een kleine verhoging van de middelen veel is te bereiken. Bij de behandeling van de uitvoeringsagenda op 24 november zal dit nog uitvoerig aan de orde komen.

Al met al is GroenLinks niet geheel ontevreden over het collegeprogramma, al staan er een aantal voor ons onverteerbare zaken in zoals het volharden in de plannen voor een industrieterrein in de Purmer. Daar zal GroenLinks zich tegen blijven verzetten.



Dit is een samenvatting van de tekst uitgesproken als algemene beschouwing bij de begrotingsraad.