Moeten we groeien?
Vorige maand in de NIVO konden we lezen hoe de wethouders Schütt en Tuijp de toekomst zien. Kort gezegd komt het erop neer dat we moeten blijven groeien. Dat we nu een rijke gemeente zijn komt door groei. In de goeie tijd heeft de gemeente zelf de Broeckgouw ontwikkeld, we konden bouwleges innen en door een te optimistische planning hielden we elk jaar weer geld over. Het college speelt met de gedachten om het industriegebied Julianaweg/Noordeinde te verplaatsen naar de Purmer. Aangevuld met industrie uit de regio moeten we daarbij letten op meer diversiteit en innovatie om onze positie te verstevigen. De voetbalvelden en het stadion kunnen ook naar de Purmer. De vrijgekomen ruimte is bestemd voor woningbouw. En ook in de Lange Weeren komen woningen. Niet alleen voor de eigen mensen, maar ook voor mensen van buiten. We worden kortom een groeigemeente.
Groei is een piramidespel, gedoemd in te storten.
Als je groeit ben je ooit uitgegroeid. Dan is alles volgebouwd. En dan? Daarover zegt de wethouder: “Natuurlijk moet je dan nadenken over hoe dit anders kan”. Het lijkt mij beter om vooraf daarover na te denken. Onze wethouders lopen met het gezicht naar het verleden de toekomst tegemoet. Wat we missen in deze hele toekomstvisie is visie. Nergens komen we het woord klimaatopwarming tegen. Nergens lezen we over de energie- en warmtetransitie. Nergens lezen we over de ontwrichting door de pandemie en wat we daarvan kunnen leren. Het is alsof de wethouders de afgelopen jaren niet buiten zijn geweest. Ze plakken wat projecten aan elkaar, zetten in op groei en later zien we wel verder. Dat is geen houdbare toekomstvisie.
We gaan onze eigen energie opwekken.
We kunnen niet alle wereldproblemen oplossen, maar plaatselijk kunnen we de energietransitie als een kans zien en er een inkomstenbron van maken. We kunnen zelf onze energie gaan opwekken en opslaan. En zelf de winst ervan nemen. We hebben de ondernemers, we hebben de uitvinders, we hebben wind en zon. En uitgerekend in onze gemeente zijn de mogelijkheden voor geothermie (warmte in de bodem) veelbelovend. We kunnen de energieproductie ook overlaten aan Vattenfall (Zweeds voor waterval), maar dan hebben zij de winst! We hebben 15.000 huishoudens in de gemeente. Een huishouden is jaarlijks zo’n €2.200,- kwijt aan energie. We praten dus over een omzet van €33.000.000,- per jaar. Daar kun je wel wat mee. Investeerders genoeg: gemeente, ondernemers en de eigen bevolking. Zie daar een nieuwe, bestendige inkomstenbron.
Vanaf het begin burgers erbij betrekken.
We zullen nog veel moeten plannen, rekenen en praten over Edam-Volendam 2.0. De zwakke plekken in onze economie verstevigen, nadenken over locaties voor woningbouw, industrie en wat we onberoerd laten. Met de extra inkomsten en onuitputtelijke energievoorziening hebben we de luxe om daarover vrij na te denken en allerlei opties te overwegen. We hoeven niet tegen de klippen op te groeien alleen omdat we het geld nodig hebben. Ik heb zin in die toekomst.
John Kluessien