Wat te doen met een wethouder die tot twee keer toe er niet in slaagt een betrekkelijk eenvoudige verkeersmaatregel uit te voeren? Nou niks dus! In de pers en in de gemeenteraad lees of hoor je geen enkele kritische opmerking hierover. Of de wethouder kan het niet of hij wil het niet. In beide gevallen reden om hem grondig aan de tand te voelen zou je zeggen.
Er is een beleidsnotitie “Bereikbaarheid en parkeren toeristisch centrum Volendam” van de hand van toenmalig wethouder Runderkamp. Daarin werd ondermeer voorgesteld om over een periode van 5 jaar het Zuideinde gefaseerd zo goed als autovrij te maken. Een meerderheid in de raad vond dat de verkeerssoap op het Zuideinde niet nog eens 5 jaar mocht duren. Zij gaf de wethouder de opdracht slagvaardiger op te treden en het autoverkeer op het Zuideinde ten spoedigst aanzienlijk terug te dringen. In een motie werden de kaders aangegeven. De bewoners waren het niet eens met de voorgestane uitvoering en vroegen een oordeel aan de rechter. Zij werden in het gelijk gesteld. Dit was vorig jaar zomer.
In het voorjaar van 2010 kreeg de wethouder voor de tweede keer van de raad de opdracht om maatregelen te treffen om het autoverkeer flink te beperken op het Zuideinde. Nu was een groep neringdoenden aan het Zuideinde het niet eens met de plannen. Ook zij gingen naar de rechter en wederom moest ons gemeentebestuur stof happen.
Nu heeft de rechter de plannen niet inhoudelijk beoordeeld. De rechter heeft gekeken of de gemeente de juiste procedures heeft gevolgd en of zij de plannen met de vereiste zorgvuldigheid heeft voorbereid. Dit is kennelijk niet het geval geweest. De gemeenteraad is het hoogste orgaan binnen de gemeente. Zij heeft ook een controlerende taak. Als een wethouder tot twee keer toe zo faalt om een opdracht van deze raad uit te voeren, zou je toch verwachten dat er enige ophef ontstaat en dat hij ter verantwoording wordt geroepen. Vooral van PvdA en CDA zou je enige reactie verwachten. Ook zij wilden toentertijd immers zo snel mogelijk een autovrij Zuideinde. Nu zitten zij nota bene in één College met diezelfde VD’80 wethouder die dat door zijn aanpak heeft verknald (gesaboteerd?). Toch horen we niets, hoe kan dat?
Op de dijk hebben we al tientallen jaren een verkeersprobleem. Dit is de zoveelste mislukking op dit beleidsterrein. Het komt mij voor dat ons gemeentebestuur geen deel uitmaakt van de oplossing maar juist deel uitmaakt van het probleem. Deze omkering lijkt men op het stadskantoor “business as usual” te vinden. De auto’s rijden dag en nacht weer vrolijk in het rond op het Zuideinde. Het is voor mij onbegrijpelijk dat de raad dit zomaar laat passeren. Ook het aanzien van de politiek is geschaad. Als we niet oppassen dreigen we hier af te glijden naar de gemeentelijke versie van een bananenrepubliek. Of misschien is het al zover.
John Kluessien