Mooie wijkjes

In Volendam hebben we 20 van deze plantsoenen. Met z’n vieren in een rozet vormen ze zo een boog van Munnickenveld naar het Zand. 21 woningen aan een plantsoen, dus we praten over 420 huizen. In Edam wat minder. De woningen zijn ongeveer 50 jaar oud en veel bewoners zullen inmiddels rond de pensioengerechtigde leeftijd zijn. De kinderen zijn de deur uit en de kleinkinderen lopen er nu rond. Ik heb dit altijd mooie, gezellige wijkjes gevonden. Mijn bijbaantje vroeger als ijscoman op de kar van Japie Schrapie (Lautenschütz) bracht mij vaak die kant op, want hier waren de klanten. Als ik op zomeravonden de plantsoenen afging, zaten de mensen buiten op het voorstraatje en kinderen speelden op het grasveld. Ik hoefde niet eens mijn bel te rinkelen en schepte zo mijn bak met ijs leeg.

Verduurzamen

Nu, zo’n 50 jaar later, spelen weer andere zaken. Veel van deze woningen zullen in de komende tijd vrijkomen. Er wordt wel steeds gepraat over “bouwen, bouwen, bouwen”, maar over deze bestaande huizen hoor ik nooit iemand. Deze woningen kunnen nog wel een generatie mee, maar we moeten ze aanpassen aan de eisen van deze tijd. De muren, het dak, de vloer en de ramen kunnen goed geïsoleerd worden. Je kan dat voor ieder huis afzonderlijk aan de bewoners overlaten, maar we kunnen het ook slimmer aanpakken. Er is veel te besparen als een paar van onze aannemers en andere deskundigen om tafel gaan zitten om een plan te maken voor de opknapbeurt. Voor de gemeente zien we een rol weggelegd om deze aanpak in gang te zetten, te organiseren en te begeleiden. Koop zo’n huis, knap het op, hang er een prijskaartje aan en gebruik het als inloophuis voor belangstellende bewoners(groepen). Later verkoop je het weer. Ga ook na welke financieringsinstrumenten we kunnen inzetten zodat de woningen betaalbaar zijn.

Verwarmen

Op termijn gaan deze huizen van het gas af. Ze zouden zelfvoorzienend kunnen worden met een eigen kleinschalige warmtenet. Stel je voor: op de daken vang je met zonnecollectoren de warmte op. Vooral in de zomer. Warmte die je niet direct gebruikt, sla je op in een goed geïsoleerde waterbassin onder het plantsoen. In de winter worden met warmteleidingen de huizen verwarmd. Met een gemeenschappelijke warmtepomp kun je de temperatuur zo nodig nog een extra boost geven. Door de ligging van de huizen rondom een veld zijn de leidingen kort. Deze verwarmingsoperatie gaat in één moeite door samen met de opknapbeurt. Voorbeelden van zulke projecten zijn ondermeer te vinden op Vlieland en in Nagele.

Het LKS principe

Bij onze plaatselijke GroenLinks noemen we dit het LKS principe. Lokaal, Kort en Samen. Door LOKAAL je energie op te wekken hou je ook de winst bij jezelf. Dankzij de KORTE afstanden heb je nauwelijks transportkosten en energieverlies. En door het SAMEN te doen kun je kosten besparen. Deze mooie plantsoenen/hofjes verdienen een tweede leven en kunnen zo een bijdrage leveren aan de huidige woningnood. Welke plantsoenen durven het aan? We horen het graag.
 

John Kluessien