Vorige week donderdag hield GroenLinks een interpellatie in de gemeenteraad over “Dijk Auto(bus)vrij”. Onze vragen kwamen, kort gezegd, hierop neer: B&W, waarom is de dijk nog steeds niet auto/busvrij terwijl bijna iedereen dat wil, en wat gaat u concreet doen om dat alsnog zo snel mogelijk voor mekaar te krijgen? De reactie van het College was teleurstellend: veel rookgordijnen, weinig concrete antwoorden. Om het falen van wethouder Runderkamp aan de kaak te stellen, diende GroenLinks een motie van wantrouwen in. Tevergeefs natuurlijk: de wethouder werd volledig gedekt door zijn fractie, door het College en door coalitiepartners CDA en PvdA. De andere oppositiepartijen VVD en Lijst Kras, hoewel inhoudelijk met ons eens, hadden niet de moed om de motie te ondersteunen.

 

In antwoord op onze interpellatie liet het College van B&W in de raad een memo uitdelen: “Stand van zaken beleidsplan Bereikbaarheid en parkeren toeristencentrum Volendam”. Dat memo stond afgelopen weekend nog niet op de gemeentesite, hopelijk komt het nog, dan kunt u het zelf nalezen. Er stond helaas weinig nieuws in, hieronder een samenvatting.

Zuideinde

Over het Zuideinde wist het College te melden dat de zaak bij de rechter was gestrand. Dat wist iedereen al. Maar geen woord over de knullige voorbereiding die daartoe had geleid. Ter vergadering meldde wethouder Kes enigszins verongelijkt, dat het college nog wel een advocaat had ingehuurd om het besluit te formuleren. Dus daar hadden ze toch echt alles aan gedaan….. En dat terwijl de rechter in zijn schorsingsuitspraak duidelijk heeft aangegeven dat niet zozeer de tekst van het besluit, maar juist de gebrekkige voorbereiding en onderbouwing tot schorsing heeft geleid. Het College neemt niet zelf de verantwoordelijkheid voor haar falen en verschuilt zich achter een ingehuurde kracht.

Noordeinde en Haven Noord

Over het Noordeinde meldt het memo slechts dat er regelmatig met de werkgroep Noordeinde is overlegd. Ook dat wisten we al. En ook dat daarbij de gezamenlijke brief van Noordeindebewoners en ondernemers Haven Noord van 11 maart is betrokken. Maar geen woord over de historisch te noemen doorbraak in die brief, namelijk dat Noordeinde­bewoners en ondernemers Haven Noord het eens waren geworden over afsluiting van het Noordeinde en bussen op parkeerterrein Parallelweg. Ook geen woord over waarom de gemeente daar vervolgens helemaal niets concreets mee heeft gedaan – alleen gepraat.

Haven

De Haven komt in het memo helemaal niet aan de orde: niets over hoe het overleg met de Horeca­onder­nemers is verlopen, niets over waarom de “kermisvariant” (Haven auto/busvrij) slechts met één maand is verlengd, niets over wat er verder wordt ondernomen om de Haven definitief auto/busvrij te krijgen. Ook in de raadsvergadering heeft huidig verkeerswethouder Luyckx daar geen feitelijke informatie over gegeven.

Hoe verder

In het memo wordt alleen toegezegd dat er nog volop zal worden doorgepraat en doorgeschreven. Er komt een rapportage, die wordt besproken in het College, en daarna met de werkgroepen Noordeinde en Zuideinde. Daarna komt de rapportage in de raad, in december of januari. “Hopelijk”, aldus wethouder Luyckx…. Geen woord over de inhoud, geen woord over waar het concreet naar toe gaat. Afwachten maar weer.

Vertrouwen…

Ter vergadering heeft huidig wethouder Luyckx aan dit memo niets concreets toegevoegd, alleen wollige oproepen en zalvende woorden:

- dat we toch vooral vertrouwen moeten hebben in het College, dan zal het allemaal wel goed komen,

- dat de partijen in de raad toch vooral in goede harmonie met elkaar moeten blijven samenwerken,

- dat we er toch vooral niemand persoonlijk op moeten aankijken dat het allemaal zo lang duurt.

Meer dan dat hebben de herhaalde verzoeken van VVD, Lijst Kras en GroenLinks om concrete informatie niet mogen opleveren.

Motie Dijk Auto(bus)vrij

In de raad heeft GroenLinks een zogenaamde “kaderstellende” motie ingediend, waarin de wenselijkheid van een auto(bus)vrije dijk, van Marinapark tot Gouwtje, van 11:00 tot 21:00 uur, het hele jaar door, ondubbel­zinnig wordt uitgesproken en vastgesteld (letterlijke tekst op http://edam-volendam.groenlinks.nl). Deze motie werd ondersteund door de voltallige oppositie: VVD, Lijst Kras en GroenLinks. De coalitiepartijen VD’80, CDA en PvdA stemden tegen. Daarvoor werd (wederom…) als reden aangevoerd dat het toch zo moeilijk was om met alle partijen overeenstemming te bereiken, dat het College nu toch echt op de goede weg is, dat we daarom toch vooral de zaak aan het College moesten overlaten in plaats van “zand in de machine” te gooien met deze motie. Alsof die machine zo goed loopt…. Door de tegenstem van de coalitiepartijen is de motie niet aangenomen. Jammer, maar hierdoor is in elk geval weer duidelijk hoe de standpunten liggen.

Motie van wantrouwen

Ook diende GroenLinks een motie van wantrouwen in tegen wethouder Runderkamp (letterlijke tekst op http://edam-volendam.groenlinks.nl). GroenLinks vindt het niet verantwoord om een duurbetaalde wethouder te handhaven, die:

-

door onzorgvuldige uitvoering van een belangrijke opdracht van de gemeenteraad tot twee keer toe bij de rechter strandt,

-

zijn gemeenteraad essentiële informatie onthoudt over die zaak,

-

scheppen met geld uitgeeft aan zinloze oplossingen als verkeersregelaars en ongebruikt blijvende verkeerspalen terwijl de auto’s en bussen nog steeds op de Dijk rijden,

-

zijn overlegpartners schoffeert en de gemeenteraad bedot door in beleidsstukken te beweren dat zijn voorstellen in overleg en overeenstemming met belanghebbenden tot stand zijn gekomen, terwijl dat overleg over die voorstellen op dat moment nog moet plaatsvinden,

-

door dit alles het vertrouwen van onze inwoners in bestuur en politiek ernstig heeft geschaad.

De wethouder blijft…

Vanzelfsprekend werd deze motie van wantrouwen door het College ontraden, en bovendien opgevat als gericht tegen het hele College. Dat is wat vreemd, aangezien GroenLinks dat zo niet heeft geformuleerd en ook uitdrukkelijk niet zo heeft bedoeld. Maar ja, als het hele College vindt dat die schoen hem past…. Gezien de uiterst zwakke verdediging in de raadsvergadering is dat goed voorstelbaar.

Dat de coalitiepartijen deze motie niet zouden ondersteunen was natuurlijk te verwachten. Dat de andere oppositiepartijen VVD en Lijst Kras dat evenmin deden was echter teleurstellend en onbegrijpelijk, gezien hun zeer kritische opmerkingen naar wethouder en college tijdens het interpellatiedebat. Die kritische woorden hebben zij helaas niet in daden om willen of durven zetten.

Al met al is één ding duidelijk: de strijd voor een auto(bus)vrije Dijk is nog lang niet gestreden.

Herman Sier