In de gemeente Waterland weten ze van aanpakken. Daar hebben ze sinds jaar en dag twee windmolens op de Nes, bij Marken. Een heel geschikte plek ver uit de buurt van woningen. De molens leveren voldoende elektriciteit voor 3000 huishoudens. Men wil deze molens verkopen en vervangen door maximaal vier hogere windmolens, die ruim 10 keer zoveel elektriciteit leveren. Dat is genoeg voor het verwachte stroomverbruik van de hele gemeente Waterland in 2050.
Even wat cijfers
Die vier Waterlandse windmolens leveren net zoveel elektriciteit als 250.000 zonnepanelen. Een windmolen is niet zo mooi, maar 250.000 zonnepanelen! Dat tikt aan. Dan maar een beetje lelijk. We moeten aan de kat of aan de kaas. Onze gemeente is twee keer zo groot. Dan kom je op acht windmolens. Waar kunnen ze staan? Langs de snelweg A7 bijvoorbeeld? Edam-Volendam en Waterland zouden samen 12 windmolens hebben en dat is al op ruim 8% van de opbrengst van de kerncentrale Borssele. Voor onze huidige elektriciteitsbehoefte zouden we 36 Borssele kerncentrales in Nederland nodig hebben. En in de toekomst nog vele malen meer. Denk aan elektrische auto’s, warmtepompen, warm water, enzovoort. Ziet u dat gebeuren, al die kerncentrales?
Windmolens in Edam-Volendam?
In onze gemeente is een meerderheid van de partijen fervent tegenstander van windmolens. Onder aanvoering van de VVD. Zij wil geen windmolens. En andere gemeenten moeten honderden meters met hun windmolens van onze gemeentegrens af blijven. Het gaat zelfs zo ver dat onze VVD wethouder de komst van nieuwe molens bij de Nes probeert dwars te zitten. Deze partij zet volop in op kernenergie. Maar niet in Edam-Volendam, ergens anders. Zo bleek toen gevraagd werd of er ook een kerncentrale in onze gemeente mocht komen. Aan kernenergie kleven de nodige grote nadelen: er moet vreselijk veel subsidie bij, het kernafval blijft eeuwenlang gevaarlijke straling afgeven, voorbereidingstijd voor één kerncentrale is zo’n 30 jaar en als er een ongeluk gebeurt in ons kleine land is het meteen goed mis. Bovendien is de hoeveelheid makkelijk winbare uranium beperkt. Bij grootschalige en wereldwijde inzet van kernenergie is die voorraad zo opgebruikt. En dan?
Volop inzetten op duurzame energieopwekking
We moeten juist onze energie halen uit hernieuwbare bronnen. Die raken niet uitgeput. Opslag is belangrijk om overproductie en tekorten bij het wisselende aanbod met elkaar in balans te brengen. Daar moet internationaal, landelijk en lokaal de focus op zijn. Denk aan wind, zon, waterstof, eb en vloed, zwaartekracht, aardwarmte, etc. Op lokaal niveau kunnen we naast windmolens ook heel veel innovatieve kleinschalige projecten starten. Er zijn deskundigen die zeggen dat we het, hoe dan ook, niet zullen redden zonder kernenergie. Misschien is dat zo, maar staar je er niet blind. Dat is een heilloze weg. Waterland is goed bezig. Nu Edam-Volendam nog.
John Kluessien