GroenLinks heeft vragen gesteld aan de gemeente over de herinrichting van de oversteekplaats Dijkgraaf Poschlaan nabij de Langemeerstraat, Edam.
De antwoorden kwamen snel, die willen we u niet onthouden.

Nu de werkzaamheden begonnen zijn wordt duidelijk dat de gevaarlijke voetgangersoversteek van de Dijkgraaf Poschlaan nabij de Langemeerstraat niet opgelost wordt door de T-kruising aan drie kanten met stoplichten te beveiligen maar door de oversteekplaats in oostelijke richting te verplaatsen en de fietsroutes om de oversteek heen te leggen. Er lijkt gekozen te zijn voor een oplossing waarbij het doorgaande verkeer op de Dijkgraaf Poschlaan zo weinig mogelijk hinder ondervindt, terwijl fietsers en voetgangers een moeilijker oversteek krijgen. GroenLinks heeft hierbij de volgende vragen:

 

1.      Is met dit plan het gevaarlijkste aspect van de situatie weggenomen, namelijk dat verkeer vanuit de Langmeerstraat ongehinderd de Dijkgraaf Poschlaan op kan rijden en direct na afslaan de oversteekplaats op rijdt?

Het probleem van de oude beveiligde oversteekplaats op de kruising Dijkgraaf Poschlaan – Langemeerstraat was dat er vanuit de Langemeerstraat geen overzicht was op de verkeerslichten van de zebra op de Dijkgraaf Poschlaan. Hierdoor kwam het voor dat verkeer vanuit de Langemeerstraat rechtsaf sloeg en door het rode verkeerslicht reed omdat men deze niet kon zien. Tevens was er bij de oude oversteek geen beveiligde oversteek voor fietsers, deze moesten gebruik maken van de oversteek voor voetgangers.

 

Met de situering van de nieuwe oversteek ziet de automobilist die vanuit de Langemeerstraat de Dijkgraaf Poschlaan opdraait het verkeerslicht wel tijdig en goed waardoor de verkeerssituatie verbeterd en veiliger is. Tevens wordt er een beveiligde oversteek voor fietsers aangelegd waardoor ook de fietser veilig en goed over kan steken.

2.      Voetgangers komend van bijv. de Meermin en op weg naar Deen moeten eerst (onbeschermd?) het fietspad oversteken (waar fietsers in twee richtingen rijden) voordat ze de weg kunnen oversteken. Dit lijkt niet echt bevorderlijk voor de veiligheid. Bovendien moet men vier keer een stoep op en af, wat bezwaarlijk kan zijn met een rollator of invalidenkarretje. In feite wordt de voetgangersoversteek lastiger en gevaarlijker. Is deze overweging meegenomen in het plan?

Voor het oversteken van de Dijkgraaf Poschlaan in de kom Edam zijn er op 3 plaatsen beveiligde oversteekplaatsen. Dit is ter hoogte van de Meermin, bij de Langemeerstraat en bij de Zuidpolderlaan. Bij de Zuidpolderlaan en Langemeerstraat zijn vervolgens ook beveiligde oversteekplaatsen voor fietsers.

 

Wanneer een bewoner van de Meermin naar DEEN wil kan men gebruik maken van de oversteek op de kruising met de Singelweg en vervolgens via het trottoir langs de Dijkgraaf Poschlaan of via het Edammerpad naar DEEN. De verwachting is dat de oversteek bij de Langemeerstraat hoofdzakelijk gebruikt zal worden door bewoners van de wijk achter de Paulus Pieterstraat.

 

Wanneer men als voetganger vanuit de Paulus Pieterstraat naar de Langemeerstraat wil zal men ter hoogte van de Paulus Pieterstraat eerst het tweezijdig fietspad over moeten steken. Bij deze oversteek komen invalide opritten om het oversteken voor minder validen mogelijk te maken. Dit tweezijdig fietspad zal echter niet druk bereden worden omdat het fietspad alleen in de richting van Edam naar Volendam een doorgaande route is en in de tegengestelde richting niet. Het doorgaande verkeer van Volendam en Edam maakt gewoon gebruik van de fietsstrook aan de overkant van de rijweg. De enige die in tegengestelde richting gebruik maakt van het fietspad zijn de fietsers die de Paulus Pieterstraat in moeten. Gezien het feit dat de verkeerssituatie ook zeer overzichtelijk is achten wij de situatie veilig.

 

De oversteek bij het verkeerslicht wordt vervolgens geheel gelijkvloers aangelegd waardoor het voor minder validen ook goed toegankelijk is. Tevens zullen er rateltikkers aangebracht worden zodat blinden en slechtziende ook goed gebruik kunnen maken van de oversteek.

3.      Fietsers vanuit de Langemeerstraat richting Paulus Pietersstraat en richting IJe moeten eerst aan de verkeerde (linker) kant van de weg het fietspad oprijden, dan oversteken en aan de overkant een haakse bocht maken om hun weg te vervolgen. In de Paulus Pieterstraat komen ze vervolgens opnieuw aan de verkeerde kant van de weg uit. Dit is een zeer omslachtige manoeuvre die dus in de praktijk niet gebruikt zal gaan worden. Is deze overweging in het plan meegenomen?

In de oude situatie was de verkeerssituatie voor de fietser die beveiligd over wou steken vanuit de Langemeerstraat onoverzichtelijk en niet logisch. Men kon namelijk alleen als voetganger beveiligd oversteken en wanneer men over had gestoken kon men kiezen om of met de fiets aan de hand over het trottoir naar de Paulus Pieterstraat te lopen om vervolgens ook aan de verkeerde kant van de Paulus Pieterstraat uit te komen, of tegen de rijrichting in over de fietsstrook naar de Paulus Pieterstraat te fietsen om vervolgens ook aan de verkeerde kant van de rijweg uit te komen.

 

In de nieuwe situatie wordt er voor de fietsers een mogelijkheid creëert om beveiligd over te steken van en naar de Langemeerstraat of Paulus Pieterstraat. Om op het fietspad naar de beveiligde oversteek te komen wordt er in de Langemeerstraat de oversteek gemarkeerd met belijning. Het creëren van een beveiligde oversteekplaats in een bestaande situatie zal nooit de meest ideale situatie opleveren. De gekozen oplossing is in overleg met de verkeersouders van de basisscholen Edam en ouders van het achterliggende gebied van de Paulus Pieterstraat tot stand gekomen, waarbij in gezamenlijkheid geconcludeerd is dat dit voor de schoolgaande kinderen de meest veilige oplossing is binnen de huidige infrastructuur.

4.      Waarom is gekozen voor zo’n gecompliceerde oplossing in plaats van een eenvoudige beveiliging van de kruising met stoplichten en oversteekplaatsen aan drie kanten?

Er is ook gekeken naar de oplossing om het verkeer op de gehele kruising te regelen middels verkeerslichten zoals op de kruising Dijkgraaf Poschlaan – Zuidpolderlaan, met daarbij een beveiligde oversteekplaats voor fietsers recht tegenover de Langemeerstraat. Dit zou het probleem van door rood rijden bij de beveiligde voetgangersoversteekplaats oplossen, maar voor de fietsers nog steeds geen ideale oplossing.

 

De oversteek van en naar de Langemeerstraat kan beveiligd worden, maar er is dan nog steeds geen fietsverbinding tussen de beveiligde oversteek en Paulus Pieterstraat. Men moet dan nog steeds over het trottoir lopen of tegen de rijrichting in fietsen.

 

Tevens zijn er in de Langemeerstraat geen fietsvoorzieningen aanwezig in de vorm van fietsstroken en is er ook de ruimte niet voor waardoor de fietser, wanneer deze vanuit de Langemeerstraat over wil steken tussen de wachtende auto’s staat. Dit is bij een oversteek die onderdeel uitmaakt van een schoolroute geen wenselijke situatie waardoor hier dan ook niet voor gekozen is.

 

GroenLinks, N.M. van Straalen, 3 september 2011