Bij de begrotingsraad van 8 november diende GroenLinks vier moties in. Met een motie kun je aandacht vagen voor actuele zaken en het college oproepen er iets aan te doen. Maar geen van de vier GroenLinks-moties werd aangenomen; vier keer jammer! Hieronder willen we op een rijtje zetten wat onze inwoners door de neus geboord is.
Doorgaan met gif bij onkruidbestrijding
GroenLinks vindt dat de gemeente in het geheel geen schadelijke chemische middelen moet gebruiken bij de onkruidbestrijding op verhardingen. Het staat namelijk niet vast dat het middel dat daarbij gebruikt wordt (Roundup, met de werkzame stof glyfosaat) veilig is voor de gezondheid. Als er twijfel is moet je het niet gebruiken, vindt GroenLinks. Bovendien gaat de stof sowieso verdwijnen want vorig jaar is een motie aangenomen in de Tweede kamer waarmee het gebruik van glyfosaat door particulieren en gemeentes met ingang van 2018 verboden wordt. Sommige gemeentes, o.a. Waterland, zijn daarom nu al overgestapt naar milieuvriendelijke alternatieven zoals borstelen en heet-waterbehandeling. Onze gemeente niet: Wethouder Runderkamp wilde de motie niet uitvoeren omdat de alternatieven te duur zijn; de motie kreeg alleen de stemmen van GroenLinks. Jammer voor onze inwoners!
Geen nader onderzoek naar geluidsoverlast
GroenLinks heeft zich verdiept in de problematiek van de industriële geluidsoverlast waar een groep bezorgde inwoners al jaren over klaagt. In de omgeving van het industrieterrein Julianaweg zijn ’s nachts allerlei hoge zoemgeluiden en zware bromgeluiden te horen. De herrie is hoorbaar in een groot deel van het Munnikenveld en de Molenbuurt van Edam. Niet iedereen hoort het, maar er is een flinke groep mensen die er elke nacht wakker van ligt. Wethouder Luijckx beriep zich op het feit dat de metingen geen overschrijdingen van de normen laten zien. Volgens GroenLinks zijn de metingen niet uitvoerig genoeg. Om uit te sluiten dat er gedurende de hele nacht geen normoverschrijdingen plaatsvinden, zou er gedurende langere tijd s'nachts gemeten moeten worden en daarom werd in een motie gevraagd een nader onderzoek uit te laten voeren. Maar de wethouder ging eerst met de bedrijven praten en de motie werd weggestemd. Jammer voor onze inwoners!
Nog geen zonnepanelen op de nieuwe school in de Broeckgouw
GroenLinks pleit al jaren voor de installatie van zonnepanelen op een openbaar gebouw, om een voorbeeldfunctie voor de inwoners te realiseren en een kanteling teweeg te brengen in de gemeente: iedereen een paar zonnepanelen op het dak. GroenLinks had overlegd met het bestuur van het SKOV, dat wel oren had naar zonnepanelen op de nieuwe Blokwhere-school, vanwege de besparing op de energierekening. GroenLinks had ook een berekening laten uitvoeren waaruit bleek hoe groot die besparing zou uitvallen. De terugverdientijd zou op 13 jaar komen te liggen, wat voor het SKOV teveel was. Doordat het SKOV een grote korting krijgt op elektriciteit komt de terugverdien tijd boven de tien jaar uit, dat is voor het SKOV te veel. GroenLinks stelde daarom in een motie voor dat de gemeente een bedrag van € 10.000,- zou bijdragen aan de investering, zodat het voor het SKOV doenlijk zou worden. Maar de wethouder wilde de motie niet uitvoeren. GroenLinks heeft de motie teruggetrokken omdat er nog een kans bestaat dat er subsidie gevraagd kan worden door er een onderwijsproject van te maken. We gaan er mee door!
Nog geen fietspad A.P. Schotelstraat – Chr. van Abkoudestraat
Het nieuwe fietspad van de Heideweg naar de A.P. Schotelstraat is een groot succes. Het is een doorgaande fietsroute voor scholieren van en naar het Don Bosco College. Ook voor andere inwoners is het een veilige en korte doorsteek door de nieuwbouw. Probleem is dat het laatste stukje (vanaf de A.P. Schotelstraat) nog een voetpad is. Dat voetpad is het drukst befietste voetpad van onze gemeente. In het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan wordt het doortrekken van het fietspad gepland in 2014. GroenLinks stelde in een motie voor om dit project naar voren te halen, naar 2013. Maar de wethouder wilde de motie niet uitvoeren ondanks het feit dat GroenLinks aangaf dat een andere post (de verlichting van het fietspad) dan naar 2014 geschoven kon worden. Uiteindelijk trok GroenLinks de motie terug omdat het onderwerp een nieuwe kans krijgt bij de behandeling van het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (het GVVP) in één van de komende raadsvergaderingen. Dan zullen we zeker een nieuwe poging doen, hopelijk samen met VD80.
Fractie GroenLinks, Greta Blakborn en Nico van Straalen