Een nieuwe verkeersregeling, wie wil dat niet, vooral als de dijk daarmee autovrij wordt? GroenLinks pleit al 35 jaar voor een autovrije dijk. Stapje voor stapje gaat de gemeente ook in die richting. Maar we zijn er nog lang niet! Het nu opgestelde verkeerscirculatieplan stelt in vele opzichten teleur omdat:
- Het plan in feite nauwelijks meer dan de bestaande situatie vastlegt
- Het plan er vanuit gaat dat de afrit bij Wullempie er komt, wat nog lang niet zeker is
- Het plan slecht voorbereid is en niet steunt op heldere gegevens verkregen in de proef die liep in het seizoen 2008
De verkeersproblematiek in Volendam is niet uniek. Er zijn veel gemeenten in het land die worstelen met de bereikbaarheid van het historische centrum en hoe dat te combineren met winkels en toeristische aantrekkelijkheid. Men kiest overal voor een wandelgebied dat beperkt toegankelijk is voor autoverkeer. Maar de gemeente laat zijn oor hangen naar een klein groepje middenstanders en kan maar geen beslissing nemen over de autovrije dijk.
Wat wil GroenLinks?
Een volledig autovrije dijk, van het Noordeinde bij Goldfish tot het Zuideinde bij het Marinapark, elke dag! Elke dag tussen bv. 9 en 11 uur 's morgens, en na 19 uur 's avonds, kan toegang verleend worden aan bestelverkeer, toeristen die met de auto komen en bewoners. Bussen die overdag komen kunnen parkeren op de parkeerterreinen Parallelweg, Amvoterrein of Marinapark en de toeristen lopen dan via het Noordeinde, Zuideinde of de Zeestraat. Zo gemakkelijk is het! Hotelgasten die slecht ter been zijn en/of hun bagage kunnen eventueel met een shuttlebusje (golfkarretje) worden vervoerd. En wellicht kan een ondernemer met initiatief een pendelbootje beginnen, zodat de toerist vanaf het parkeerterrein Marinapark Volendam via het havengat binnen kan varen. Mooier kan het niet.
Gebrek aan visie
Het voorliggende verkeerscirculatieplan geeft niet blijk van een duidelijke visie. Het gaat er feitelijk vanuit dat de afrit bij Wullempie er komt, maar áls die afrit er al komt – wat niet te hopen is – dan zal dat zeker nog lang duren, zowel vanwege de bezwaarprocedures (er zijn meer dan tientallen bezwaren ingediend) als vanwege dijkverbeteringsplannen van het hoogheemraadschap. Daarom is het plan feitelijk geen enkele stap vooruit.
Het plan bouwt ook niet goed voort op de proef die in 2008 gehouden is. GroenLinks heeft daar vragen over gesteld die in de NIVO gepubliceerd zijn. Daar kwamen ontwijkende antwoorden op. Zo zijn er bijvoorbeeld volgens de wethouder geen kwantitatieve gegevens bekend over de aantallen bussen en andere voertuigen die doorgelaten zijn door de verkeersregelaars. GroenLinks had al eerder in gesprekken met de gemeente en de ondernemers aan de dijk, naar aanleiding van de actie "Loop die dijk", gevraagd naar het aantal bussen, maar ook toen weigerde men daar inzage in te geven. Maar in het plan staat dat die gegevens er wel zijn!
De gemeente heeft ook een enquête gehouden onder de bewoners van het Noordeinde, maar die was zo beroerd opgesteld dat je er alle kanten mee op kunt. De enquête was niet anoniem en was gekoppeld aan de vergunningaanvraag. Het is zeer de vraag of uit de resultaten van die enquête conclusies getrokken kunnen worden.
Geen vooruitgang
Kortom, het verkeerscirculatieplan dat door het college voorgesteld wordt, is niet goed onderbouwd en is in geen echte stap vooruit. Onze gemeente, de wandelaars op de dijk en de toeristen hebben recht op een beter dijkbeleid!
Bestuur en fractie GroenLinks Edam-Volendam