Dit is de bijdrage van Greta Blakborn tijdens de raadsvergadering van 29 januari 2009 over een autovrije Dijk.

Voorzitter,

Dat het autoverkeer op het Noord- en Zuideinde is afgenomen tijdens de proef van afgelopen zomer, is waar. Dat er maatregelen genomen moeten worden is ook waar. Alleen welke keuzes maak je daarvoor.

Bij dit verkeersplan toeristisch centrum lijkt het wel of men zoveel mogelijk auto’s en bussen wil brengen in het toeristisch hart van Volendam. In dit plan moet het centrum bereikbaar blijven voor bijna al het verkeer. In de meeste steden probeert men de auto’s te weren uit het toeristisch centrum, terwijl onze gemeente de auto’s laat parkeren in het hart van het toeristisch centrum.

Groenlinks vindt dat we moeten kiezen voor de voetganger en de fietser en niet zoals in dit plan voor de auto en de bussen.

Met dit plan verandert er niet veel aan de huidige situatie. U laat op het Zuideinde alle auto’s toe en op het Noordeinde laat u alle bussen en alles wat maar even op bestemmingsverkeer lijkt, toe.

Op het Zuideinde is alles erop gericht om het parkeerterrein bij de Oude Helling in stand te houden. Over het gebruik van het parkeerterrein aan het Slobbeland wordt niet gesproken.

Ook in de toelichting die we maandag hebben ontvangen komt het parkeerterrein aan het Slobbeland niet echt in beeld. Mijn vraag: Waarom niet?

Vanaf dat parkeerterrein en vanaf het Marinapark kunnen alle bezoekers en toeristen de Haven via het wandelgebied Zuideinde of Slobbeland bereiken. U kiest ervoor om een duur parkeer verwijssysteem aan te leggen om de auto’s bij de Oude Helling te krijgen. U kiest daarbij voor een parkeersysteem met in- en uitrij kaarten. Dan is het niet nodig om de parkeerwachter bij de Oude Helling te handhaven. In het plan wordt geschetst dat het systeem uit moet als de parkeerwachter er niet is. Als u iets doet met in en uitrij kaarten, doe het dan goed. (In genoemde toelichting wordt trouwens weer gesproken over een vervanger bij het parkeerterrein Haven-Zuid) Ook niet nodig bij een goed systeem.

 

Verder gaat u het Zuideinde herinrichten waarbij de auto’s over het Zuideinde geen hinder ondervinden. Er moet terughoudend worden omgegaan met het aanbrengen van maatregelen om het autoverkeer en fietsers en voetgangers te scheiden, volgens het plan. Groenlinks vindt dat de doorgang voor fietsers en voetgangers vrij moet zijn en moet de doorgang van auto’s worden bemoeilijkt en teruggedrongen.

 

Er zijn in de afgelopen zomer op het Noordeinde en Zuideinde proeven gehouden. GroenLinks vind het jammer dat de evaluatie van die proeven niet in de raad heeft plaatsgevonden, maar er wordt gelijk een plan gemaakt. Kennelijk vind de wethouder het niet nodig met de raad te evalueren.

De raad heeft veel geld gevoteerd voor de proeven en GroenLinks vind dat de wethouder daar verslag van had moeten doen in deze raad. Naar aanleiding van de vragen van GroenLinks en de VVD hebben we nu toch de resultaten van de proeven gekregen. Voor wat het waard is.

Op vragen van GroenLinks werd nog terughoudend geantwoord, alsof er geen gegevens waren bijgehouden.

Bij het Noordeinde wordt er alles aan gedaan om de bussen, gemiddeld 25 per dag blijkt uit gegevens van de wethouder, bij Spaander te krijgen. Over andere opties valt niet te praten, dat is jammer. Er wordt door de wethouder niet gestreefd naar een auto en busvrij Noordeinde. Op de Julianaweg is een bord geplaatst dat verwijst naar de Parallelweg en dat het van daar 3 minuten lopen is naar het centrum. Maar als we nu naar het parkeerterrein kijken, zal je toch als toerist denken “zal ik mijn auto hier wel neer zetten”, het is er een rotzooi. Als dat een goed parkeer terrein zou zijn, kunnen bijna alle bussen parkeren op dat parkeerterrein. Maar er wordt een duur verwijssysteem aangelegd. Er staat ook al een duur systeem wat nog nooit goed heeft gewerkt.

Gaat dit systeem wel werken?

 

Er wordt nu een krediet gevraagd van € 600.000,--, terwijl de kosten van de technische en infrastructurele aanpassingen nog niet zijn doorgerekend. Dus de kosten kunnen alleen maar oplopen. En er is al € 200.000,-- beschikbaar gesteld.

Dus dat wordt straks meer dan een miljoen.

Wat ook opvalt in het plan is, dat over beprijzen met geen woord wordt gerept. In antwoord op de vragen valt op dat er wordt gezegd dat er nu ook geen sprake is van beprijzen. Volgens mij moet je op het parkeerterrein bij Spaander betalen ( er staat een groot bord) en kom je bij de Oude Helling ook niet weg zonder iets betaald te hebben. Bij de opgang naar het Zuideinde staat een bord waarop aangegeven staat dat er betaald moet worden. GroenLinks vindt dat niet erg, maar dan moet je niet zeggen dat er van beprijzing geen sprake is. GroenLinks is van mening dat je de gemeenschap niet mag laten opdraaien voor alle kosten die gemaakt moeten worden voor het reguleren van verkeerstromen. Als je bij het opgaan van het Noordeinde en het Zuideinde een kaartje kan nemen en bij het uitrijden kan betalen voor het verblijf, worden de kosten voor een deel betaald door de toeristen/bezoeker. Ook in het verslag van de werkgroep Zuideinde wordt gesproken over een dergelijk systeem.

 

In de genoemde toelichting wordt ook met zoveel woorden gezegd dat er bijna groen licht is voor de afrit bij Wullempie. Wil de wethouder duidelijk aangeven hoe die procedure loopt of is gelopen of in welk stadium zich dat bevindt.

Zoals u weet is GroenLinks tegen het creëren van een afrit bij Wullempie. Er zijn andere oplossingen voor de toeristen. Bv 3 minuten lopen. Met het creëren van een afrit wordt het Noordeinde nooit meer bus en autovrij. Er wordt groen licht gegeven voor het verder ontwikkelen van het Havendijkje met of zonder een parkeer garage onder het Kleiperk. De wethouder zal zeggen dat het één niets met het ander te maken heeft en dat het niet thuis hoort bij dit plan, maar het heeft er alles mee te maken. Met het creëren van een parkeer garage op of onder het kleiperk, in combinatie met de afrit, zal het aantal autobewegingen over het Noordeinde in toekomst alleen maar toenemen. De wethouder kan dan later altijd nog een schilderij laten maken om te laten zien hoe het eens was.

Voorzitter,

In de toegezonden toelichting wordt de indruk gewekt dat gemiddeld 25 bussen per dag niet zo veel zou zijn. Er wordt gekeken hoeveel per uur en dan valt het wel mee. Maar je zal ze maar voor je deur langs krijgen zomers. En wat te denken van al die lege bussen die zo nodig heen en weer moeten rijden. Waarom niet gewoon naar de Parallelweg. Verder is er een enquete gehouden waarin alleen met ja en nee beantwoord kon worden en de enquete was niet anoniem. Het is de vraag of je uit die enquete conclusies mag trekken. Daar mag je gerust vraagtekens bij zetten. De inwoners van Volendam worden op geen enkele manier bij de besluitvorming betrokken. Het beperkt zich tot Noordeinde en Zuideinde.

 

Naar aanleiding van de toelichting die afgelopen maandag op de mail kwam. Waarom kwam die toelichting zo laat? De parkeerwachter bij de Haven Zuid heeft een vergunning gekregen? Heeft hij daarvoor betaald?

De bewoners/leveranciers/ondernemers die ontheffing kregen, misschien krijgen om het Noordeinde en Zuideinde op te gaan moesten/moeten die betalen voor de ontheffing?

In het voorstel staat dat in week 52 een informatiebijeenkomst wordt gehouden voor de bewoners van Noord- Zuideinde en Haven. Wanneer heeft de bijeenkomst plaatsgevonden?

 

GroenLinks

Greta Blakborn