Bij de raadsvergadering van vorige week donderdag eiste GroenLinks een verklaring van VD80 toen aan het eind van de vergadering afscheid genomen werd van wethouder Luyckx. Er kwam toen geen antwoord; maar goed, het was laat, 01:30 uur in de nacht. Daarom herhalen wij onze oproep hier: waarom moest wethouder Dorus Luyckx (PvdA) vertrekken en mag wethouder Marisa Kes (VD80) blijven zitten?
Waarom moest wethouder Luyckx (PvdA) weg?
Bij de vorige raadsvergadering heeft VD80 het vertrouwen opgezegd in de PvdA-fractie, omdat die meestemde met een amendement van de VVD, waarin alle cijfers rondom de ingebruikname van de HHNK-panden nog eens worden doorgerekend door een accountant. Er werd bijgezegd: wij zeggen niet het vertrouwen op in PvdA-wethouder Luyckx, maar in de fractie van de PvdA. Dorus mocht blijven zitten want die had zich immers loyaal achter het collegevoorstel geschaard (verkopen van de HHNK-panden aan de Schepenmakersdijk). Maar twee weken geleden bleek dat Luyckx terugtrad, kennelijk vanwege gebrek aan steun door VD80 en CDA, bij nader inzien.
Waarom mag wethouder Kes (VD80) blijven?
Bij de afgelopen raadsvergadering was de fusie met de gemeente Zeevang aan de orde. Er lag een collegevoorstel om een positief principebesluit te nemen en het fusietraject in te gaan. De burgemeester benadrukte nog dat het voorstel gedaan werd namens het voltallige college, dus inclusief wethouder Kes. Alle partijen verklaarden zich akkoord met de fusie, uitgezonderd VD80. VD80 stemde dus tegen haar eigen wethouder. Het CDA stemde voor. Als ze even principieel waren geweest als een maand eerder had het CDA het vertrouwen moeten opzeggen in fractie VD80, en had Marisa Kes moeten aftreden.
Waarom is VD80 zo inconsequent?
Een van hun argumenten was dat de fusie extra verkiezingen tot gevolg heeft. Daarmee zou de bestuurlijke continuïteit van de gemeente in gevaar komen, want als je na 2 jaar al weer verkiezingen hebt is het moeilijker om wethouders te vinden en de partijen staan continu in campagnemodus. Nu vraag ik je! Als er één partij is die maling heeft aan de bestuurlijke continuïteit van deze gemeente is het wel VD80. Die partij stortte namelijk de gemeente in een volkomen onnodige bestuurscrisis omdat ze niet nu eenmaal niet kan accepteren dat een raadsmeerderheid de HHNK-panden wil behouden. Het college zal nu als minderheidscoalitie verder moeten en niks meer voor elkaar krijgen tot aan de verkiezingen. De burgemeester zei op vragen van GroenLinks dat hij de portefeuille Financiën op zich zal nemen, wat natuurlijk een zotte situatie is.
VD80 had vertrouwen in een PvdA-wethouder die desondanks weg moest en heeft overduidelijk geen vertrouwen in de eigen wethouder, maar die mag blijven zitten. Hoe krom wil je het hebben. Graag een verklaring, VD80!
Nico M. van Straalen