Op 12 februari heeft het bestuur van het Hoogheemraadschap de voorkeursmodellen vastgesteld voor de dijkversterking van Hoorn tot Amsterdam. Het goede nieuws is dat voor het dijkvak in Edam ter hoogte van het Fort, dus vanaf de sluis richting Warder, het Hoogheemraadschap van haar eerste voorkeur is afgeweken en nu heeft gekozen voor een diepwand. Die komt in de huidige dijk, zodat de bestaande toestand daar volledig behouden blijft. Voor het strandbad, de camping en het restaurant aldaar is het gevaar dus voorlopig geweken. Dat geldt helaas niet voor het dijkvak ten zuiden van de sluis bij de jachthaven, en evenmin voor het Noordeinde. Voor beide dijkvakken houdt het Hoogheemraadschap vast aan haar keuze voor de “buitenwaartse versterking inclusief asverschuiving”. Wat dat betekent ziet u in het plaatje hieronder (dijkvakken 1A en 2A+2B). Als dit doorgaat, wordt het aanzicht van onze gemeente op twee belangrijke plekken zwaar en blijvend aangetast. Hoog tijd voor steviger verzet!
Vorige raadsvergadering heeft GroenLinks ons College gevraagd om met een duidelijk en krachtig signaal aan het Hoogheemraadschap kenbaar te maken dat dit voor onze gemeente niet aanvaardbaar is. Daarop hebben B & W op 6 februari een stevige brief met die strekking aan het bestuur van het Hoogheemraadschap gestuurd. Die brief heeft helaas niet genoeg gewicht in de schaal gelegd. Het strandbad in Edam is nu gered, maar bij de jachthaven (vak 1A) in Edam en het Noordeinde (vak 2A+2B) in Volendam gaat het nog steeds mis. Bij de jachthaven Edam komt er aan de buitenkant van de huidige dijk, die wordt afgegraven, een nieuwe dijk. Dat kan problemen opleveren voor de A-steiger, het parkeerterrein en het clubgebouw. Op het Noordeinde komt er nieuwe, tweede dijk in het water vóór de bestaande dijk. Het aanzicht en uitzicht is dan voorgoed verpest en de unieke historische combinatie woningen-dijk-water gaat verloren. Ook hier zou een diepwand uitkomst bieden. Reden te meer om als raad in de komende vergadering op 28 februari unaniem in te stemmen met de motie die GroenLinks daarover indient: deze aantasting van onze dijk is onaanvaardbaar!
De keuze van het Hoogheemraadschap is niet definitief, daar moeten nog lange procedures voor worden doorlopen. De gekozen voorkeursmodellen worden uitgewerkt in een Projectplan, dat ter visie komt te liggen en waartegen bezwaren kunnen worden ingediend. Ook Gedeputeerde Staten (het provinciebestuur) moet instemmen met dat Projectplan. Nog lang geen gelopen race dus, gelukkig. Ook ons gemeentebestuur heeft nog volop kans om te strijden tegen deze “oplossing”, via overleg met Provincie en HHNK en via bezwaarprocedures. Met de ruggensteun van een unaniem aangenomen motie van onze gemeenteraad zal het College daarin een stuk sterker staan. We rekenen komende raadsvergadering dus op steun van alle fracties.
Herman Sier