B&W hebben bekendgemaakt dat ze het HHNK-complex aan de Schepenmakersdijk voor 1,5 miljoen gaan verkopen aan een projectontwikkelaar. Eind 2010 gekocht voor 2,8 miljoen, daarna voor vier jaar (en een paar ton beheerskosten) leeg gelaten, en nu verkocht voor de helft. Het college gooit hier zomaar zo’n 1,5 miljoen belastinggeld over de balk. Gemeenschapsgeld, dus uw en mijn centen….
Verstandig, vond iedereen destijds
Tussen 2007 en 2009 bracht het toenmalige college – mét VD80 en CDA – diverse notities uit met als boodschap dat het complex prima geschikt was voor de huisvesting van ons ambtelijk apparaat, en dat aankoop van dat complex de goedkoopste en beste manier was om in die huisvesting te voorzien. Maar rond 2010 sloeg de mening van VD80 en CDA om als een blad aan de boom: naar buiten toe omdat het (ineens) ontiegelijk duur zou zijn, maar binnenskamers omdat ‘… in Volendam de pleuris uitbreekt als we bestuurd worden vanuit Edam…’ (citaat Karhof van VD80).
‘Strategische aankoop’
Toch kocht het college eind 2010 het HHNK-complex aan voor 2,8 miljoen – uitdrukkelijk niet voor huisvesting van ambtenaren, maar als ‘strategische aankoop’. In werkelijkheid was deze aankoop een schijnbeweging: een concessie van VD80 aan de PvdA om samen met hen te kunnen gaan ‘regeren’: dat was voor de PvdA een absolute voorwaarde. Die prijs wilde VD80 wel betalen: het kost een paar centen om aan de macht te komen, maar ach, het zijn maar belastingcenten.
Strategisch verkopen?
Daarna is de strijd ontbrand: VVD, PvdA en GroenLinks wilden de panden graag gebruiken om de huisvestingsnood van de ambtenaren op te lossen, maar VD80, CDA en de daar ondertussen stijf bij aangeschoven Lijst Kras verzetten zich daartegen tot het uiterste – tot en met dure rapporten met overduidelijk gemanipuleerde en onjuiste informatie. HHNK gebruiken voor ambtenarenhuisvesting zou zo duur zijn dat de gemeente er failliet aan zou gaan, aldus VD80, CDA en de inmiddels luid meeroepende Lijst Kras. Verkópen die handel: met de opbrengst zou met gemak een heel nieuw stadskantoor aan de Mgr.Veermanlaan gebouwd kunnen worden, aldus Karhof VD80 in de raad. De waarschuwende woorden van VVD, PvdA en GroenLinks, dat verkoop van het complex in de huidige slechte kantorenmarkt tot grote verliezen zou leiden, mochten niet baten: het complex moest en zou verkocht worden, en wel zo snel mogelijk. Ook dat zal de prijs behoorlijk gedrukt hebben.
Verkocht!
Uiteindelijk is het ‘gelukt’: het complex is verkocht. Het moet nog door de raad, maar de coalitiepartijen van VD80, CDA en Lijst Kras hebben een grote meerderheid, die jassen dit er wel doorheen. Het verlies van pakweg 1,5 miljoen nemen zij op de koop toe. Wat zou het: het zijn maar belastingcenten… Ondertussen zitten onze ambtenaren nog steeds in een ongezonde bouwval aan de Mgr.Veermanlaan, en is er nog niets bekend over hoe het ambtelijk apparaat na de fusie (over een jaar alweer) gehuisvest gaat worden.
Draaien maar…
IJskoud beweert Karhof van VD80 in het Noordhollands Dagblad dat het verlies van 1,5 miljoen te wijten is aan de PvdA, ‘want VD80 wilde het complex een paar jaar geleden al verkopen’: alsof toen de kantorenmarkt beter was. Dat steeds minder Volendammers deze glasharde verdraaiingen en valse argumenten van VD80 slikken, was al duidelijk uit de laatste verkiezingsuitslag: twee zetels verlies voor VD80. Dat Lijst Kras hier nog steeds intrapt, zal echter voor veel Volendammers een zware teleurstelling zijn. Zij dachten voor een ander geluid gekozen te hebben, maar komen van een koude kermis thuis: het is hetzelfde geluid, maar dan nog harder.
Herman Sier, GroenLinks Edam-Volendam