BEKEN KLEUR

The Passion op de Dijk

Het was mij het Paasweekend wel! Noord Korea, hoeder van de wereldvrede, wist de provocaties van de Verenigde Staten en Zuid Korea het hoofd te bieden. Voor de veiligheid van Noord Korea moet Kim Jong-un zo nu en dan een ondergrondse kernproef doen. Om de agressoren geen excuus te geven voor een laffe eenzijdige aanval heeft hij het nu bij een raketlancering gelaten. En in Turkije heeft Erdogan zijn referendum gewonnen. De president krijgt straks bijna onbeperkte macht en bevoegdheden. Na deze zege is Turkije een veel democratischer land geworden.

Ook in Edam-Volendam kraaide de haan

De gemeenteraad van Edam-Volendam heeft op Witte Donderdag vóór een afrit vanaf het Noordeinde naar het parkeerterrein van Hotel Spaander gestemd. Op het Noordeinde komt tweerichtingsverkeer voor auto’s en bussen. Deze maatregel is in het belang van alle burgers van Edam-Volendam en de verkeersveiligheid zal sterk verbeteren. GroenLinks stelde voor om tijdens de drukke uren van de dag de dijk juist af te sluiten voor het verkeer. Voor mensen slecht ter been of voor hotelgasten met koffers zouden we een elektrische pendelbus zonder chauffeur kunnen laten rijden. Altijd weer die gekke groene ideeën. Oude tijden moeten herleven met bussen en auto’s die zich een weg banen tussen drommen met selfiestick bewapende  toeristen. Als gemeenschap betalen wij natuurlijk de kosten en onderhoud van de afrit en Spaander mag de parkeerpenningen zelf houden.

Men waste de handen in onschuld

GroenLinks had verder een motie voorbereid om als gemeenteraad te vragen om uitstel van de besluitvorming over de dijkverzwaring. Vorige week nog was er bij veel partijen grote verontwaardiging na een presentatie van het hoogheemraadschap. We konden constateren dat er slecht geluisterd was naar burgers. Nutteloze vooroevereilandjes bij Warder die vorig jaar na veel protest uit de plannen geschrapt leken, waren als bij toverslag weer op de tekentafels verschenen.  De dijkversterkingplannen van het HHNK dragen veel risico’s in zich. Een gemaal in de Houtribdijk is een veiliger en goedkoper alternatief. Neem extra tijd voor een goed en onafhankelijk onderzoek naar alle risico’s en nieuw verworven kennis. Maar nee, de eerdere verontwaardiging bij de partijen was verdwenen als sneeuw voor de zon. Onze veiligheid was bij het HHNK en Boskalis juist in goede handen. Daar moesten wij als gemeenteraad niet over oordelen. Men had veel sympathie voor de GroenLinks motie maar deze steunbetuiging had meer weg van een doodskus. Ons voorstel had geen schijn van kans.

De kip met het gouden ei

Zoals ieder jaar hadden wij weer op diverse plaatsen in onze gemeente paaseieren verstopt. Kinderen hebben ze allemaal gevonden behalve het gouden ei. Dat lag midden in de raadszaal, maar niemand heeft het willen zien.

John Kluessien namens GroenLinks Edam-Volendam