GroenLinks vindt dat we het participatiebeleid van de gemeente kunnen verbeteren door:
- Een burgerforum voor ingrijpende beslissingen die de hele gemeente aangaan;
- Openbaarheid en transparante besluitvorming;
- Inschakelen van wijk- en dorpsraden bij projecten in een wijk.
Burgerforum
Ten eerste ons meest bijzondere plan: een burgerforum om burgers te betrekken bij de grootste uitdagingen. Neem bijvoorbeeld de energietransitie. Op veel plekken waar duurzame energievormen worden geïnstalleerd is groot verzet. Toch moeten er keuzes worden gemaakt die leiden tot verduurzaming. Wij denken dat deze keuzes aan de politiek overlaten niet genoeg draagvlak creëert. Daarom pleiten wij voor een burgerforum. Hierbij bedenkt een representatieve (via loting geselecteerde) groep burgers klimaatbeleid. Zo praten allemaal mensen uit alle lagen van de samenleving écht mee. De groep krijgt een doel mee, maar ze mogen zelf bepalen wat de beste manier is om hier te komen. Op meerdere plekken op de wereld zijn succesvolle experimenten gedaan met burgerfora. In Zeist wordt bijvoorbeeld een burgerberaad ingezet om te bepalen hoe hun miljoenentekort opgelost kan worden.
Participatie en openheid
Participatie moet gaan over kernzaken, niet over welke kleur de stoeptegels worden. Burgers moeten vanaf het begin van het traject meepraten, zodat duidelijk wordt wat de betrokkenen vinden. Om openheid in het proces te brengen wil GroenLinks dat bij participatiebijeenkomsten van de gemeente achteraf een verslag openbaar wordt gemaakt, zodat iedereen kan lezen wat is besproken. Dit voorkomt deels dat zij die het hardst schreeuwen hun zin krijgen. Participatie moet geen middel zijn om het eigen belang door te drukken, maar juist een middel om alle belangen af te wegen en tegenstanders in gesprek te laten gaan. Met een openbaar verslag wordt duidelijk of dit ook goed is gebeurd.
Dorps- en wijkraden
De dorps- en wijkraden staan dichtbij burgers. Zij weten wat er speelt in een buurt of dorp. Wij willen een betere informatievoorziening naar hen toe, zodat zij altijd weten wat van belang is. Zo kunnen zij effectiever advies uitbrengen. Samen met de raden kijken we waar nog meer behoefte aan is.
Onze gemeente is er voor de burger, niet andersom. Deze drie maatregelen vormen een begin om burgers constant invloed te laten hebben op het beleid. Niet alleen met verkiezingen, maar ook in de vier jaar daartussen.