Vragen van GroenLinks ten aanzien van overlast cruiseschepen

In het toeristsenseizoen liggen er regelmatig riviercruiseschepen aan het havenhoofdje in Volendam. Door hun lengte en ligging zijn deze schepen een lelijke blikvanger en verpesten ze in belangrijke mate het uitzicht vanaf de Haven. Er wordt bovendien verteld dat de cruiseschepen zo nu en dan hun septische tank lozen op de Gouwzee, waardoor het afvalwater dicht onder de kust richting Slobbeland drijft. Het draagvlak onder de bevolking voor deze vorm van massatoerisme is klein.

1. Wat zijn de inkomsten voor de gemeente van deze cruisesechepen (havengeld, liggeld, e.d.)?

In 2012 zijn er 107 aanlandingen (10 keer overnachten en 97 keer kort) geweest.

De totale opbrengst (excl 21% btw)  is € 16.949,30.

2. Is het waar dat de cruiseschepen hun giertanks mogen lozen op het oppervlaktewater en wordt dit voorzover u weet gedaan tijdens het aanmeren in Volendam?

Nee, dat mag niet, enkel gewone jachten mogen hun vuil water lozen, daar is een inname voorziening voor. Lozing van afvalwater door cruiseschepen is verboden op grond van het Scheepsafvalstoffenverdrag. De Stichting Afvalstoffen en Vaardocumenten Binnenvaart (SAB) is verantwoordelijk voor het reduceren, inzamelen en verder verwijderen van afvalstoffen uit de beroepsbinnenvaart en het onderhouden van een netwerk van ontvangstvoorzieningen in Nederland. Voor de hotel- en passagiersschepen werd een regeling uitgewerkt met een ruime overgangsperiode. Die regeling is echter geëindigd per 1-1-2012. Het huishoudelijk afvalwater dat deze schepen voortbrengen mogen zij niet meer in de binnenwateren lozen maar moeten zij afgeven aan een inzamelpunt zodat het gereinigd kan worden. Een andere mogelijkheid bestaat in de aanschaf van een reinigingsinstallatie aan boord van het schip.

3. Is er een manier om zulke lozingen te detecteren of te controleren?

Het toezicht op de naleving van de voorschriften behoort tot de taken van Rijkswaterstaat. Illegale lozing tijdens afmeren ligt niet voor de hand, omdat dat eerder waargenomen kan worden dan een lozing tijdens het varen. Controle is niet eenvoudig omdat feitelijk een directe waarneming zou moeten worden gedaan (heterdaad), aangezien eventueel gemeten verhoogde gehalten aan fecaliën in het oppervlaktewater niet automatisch terug te voeren zijn op het cruiseschip.

4. Past naar uw oordeel het aanmeren van mega-cruiseschepen in de haven van Volendam in het gemeentelijk toerismebeleid?

De riviercuisevaart is een vorm van toerisme dat in opkomst is. In 2010 waren er 1.623 afvaarten in Noord-Holland en de verwachting is dat dit met 10% per jaar groeit. Het gaat om oudere, kapitaalkrachtige toeristen die een uitgavenpatroon hebben van € 239,-- per vaartocht.

In de huidige situatie kan er in Volendam maar één riviercruiseschip aan de buitenkant van het zuidelijke havenhoofd aanmeren. Andere schepen moeten dan tegen dit schip aanliggen en dat laatste bemoeilijkt het in en uitstappen zeer; bovendien is dat onveilig, gelet op de slechte bereikbaarheid door hulpdiensten.

Ook belemmert de huidige ligging van de riviercruiseschepen, parallel aan het havenhoofd het fraaie uitzicht over het water vanaf De Dijk en de haven.

 

Wij zijn in het kader van het formuleren van het toeristisch beleid aan het overwegen of riviercruise toerisme een interessante kans is voor Volendam. Op dit moment is daar weinig draagvlak voor, dit gegeven hebben wij gehaald uit enquêtes welke gehouden zijn bij het onderzoek naar het herzien van de toeristische visie.

Wat uw vraag betreft: inderdaad past het aanmeren van deze schepen minder goed in het huidige toerismebeleid. Maar dat wil niet zeggen dat wij ons volledig moeten afsluiten voor de mogelijkheden die deze vorm van toerisme kan bieden.