Na jaren van oponthoud krijgt de Maria Goretti locatie dan eindelijk die andere, felbegeerde bestemming en ontstaat daarmee de mogelijkheid een nieuwe turnhal te financieren. Alle bestaande voorzieningen aldaar moeten een ander onderkomen krijgen op een andere locatie in het dorp, alle bestaande gebouwen gaan met de grond gelijk en de boel kan weer opnieuw volgebouwd worden. Behoudens 14 appartementen voor Odion en 9 sociale huurwoningen voor starters is de rest van het gebied bestemd voor senioren: 36 flats en 7 patiowoningen voor de meer gegoede senioren. Als het aan het college ligt wordt de hele Oude Kom de eindbestemming van oude mensen, zij neemt het begrip Oude Kom wel heel letterlijk. Nu is het natuurlijk heel aardig en sociaal dat onze gemeente zo begaan is met het lot en het woongenot van onze senioren, helemaal niks mis mee. Maar ergens wringt er een schoen, ik kan de vinger niet precies op de zere plek leggen, maar er klopt iets niet met al die seniorennaastenliefde.
Voor zover ik in mijn familie- vrienden- en kennissenkring kan nagaan gaat het ongeveer als volgt in ons dorp: Senioren vanaf een jaar of 55 (dan ben je dus nog harstikke jong en ik spreek uit ervaring) verkopen hun eigen woning op het Munnickenveld of een andere oudere wijk in Volendam aan iemand van buiten de gemeente en huren de rest van hun leven een mooi, nieuw appartement van de woningbouwvereniging De Vooruitgang. Deze vereniging heeft het als speerpunt van haar beleid gemaakt om alleen nog maar seniorenappartementen te bouwen die allemaal met een zorgslang verbonden zijn aan het bejaardentehuis/zorgcentrum de Nicolaashof. En zij leefden nog lang en gelukkig op de mooiste locaties die ons dorp rijk is: de Roerstraat, Kielstraat, Julianaweg, In de Meer, Tulpenstraat, Saturnusstraat, de Oude Kom. Maar kennelijk staat niemand stil bij de verregaande bezuinigingen in de zorgsector. Misschien zouden onze gemeente en woningbouwvereniging beter aan lange termijnvisie kunnen gaan doen. Misschien is het begrip of het idee achter de Participatiemaatschappij nog niet echt tot hen doorgedrongen. Niet de wijkverpleegster op de fiets of een druk op een domotica-knop zal acute hulp kunnen verlenen, maar de jonge buurvrouw, aardige nicht of (klein)kind wordt geacht in de bres te springen en zorg te verlenen aan de oudere medemens in onze samenleving van de toekomst.
Nu we het toch over de toekomst hebben: waarom worden voorzieningen voor onze kinderen en kleinkinderen, zoals peuterspeelzaal en kinderopvang noodgedwongen weggebonjourd naar een overgebleven schooltje, de oude Blokwhere, in een buitenwijk? En wat te denken van de bezoekers van ’t Nest? Alle jonge en oudere mensen met een beperking die een paar keer per week de Soos van ’t Nest bezoeken mogen straks tevreden zijn met een verbouwd Speelhuisje ergens achteraf in een plantsoentje. Volgens GroenLinks zit achter deze verplaatsing van de huidige gebruikers van de Maria Goretti Locatie geen enkele andere visie of beleidsplan dan dat deze voorzieningen moeten wijken voor woningbouw voor senioren, voor herontwikkeling van de Maria Goretti locatie.
Je kan echter ook denken aan een andere manier van herontwikkelen. Bestaande gebouwen creatief renoveren, zorgen voor een diversiteit in een woongebied. Jong en oud door elkaar, met voorzieningen voor jong en oud, met aandacht en liefde voor het verleden én de toekomst. Volgens GroenLinks wil het college deze locatie alleen om het bouwen erg graag op de schop en daarom moeten de bestaande voorzieningen verhuizen.
GroenLinks wil toch graag verder kijken dan de kaders van dit voorstel en kritiekpunten met de andere raadsfracties delen.
- GroenLinks vindt het onverteerbaar wanneer kinderopvang en het Nest vanuit het centrum van Volendam noodgedwongen verhuizen naar een onderkomen nabij de Stient. Het is belangrijk om deze voorzieningen te behouden voor de Oude Kom. Een kinderrijke wijk met kinderopvang verhoogt de aantrekkelijkheid om er te gaan wonen voor jonge gezinnen. Recent was in de krant te lezen dat het kabinet tientallen miljoenen uitrekt om peuters (verplicht) twee dagdelen naar de peuterspeelzaal te laten gaan. Het CBW krijgt het dus drukker en zal de ruimte nodig hebben.
- Het oorspronkelijke Maria Goretti gebouw is een monument met de hoogste status als het aan de geldende monumentennota wordt getoetst. Het gebouw stamt uit de 50er jaren en heeft een rijke historie. De voormalige huishoudschool is het enige overgebleven karakteristieke gebouw in het centrum van Volendam. Voor de rest is alles van vroeger gesloopt en hiervoor in de plaats zijn huizen en panden in zogenaamde oude Volendammer stijl herrezen zoals het nieuwe complex aan de overkant en zoals de huizen in het Marinapark. Net als vroeger maar niet helemaal. Van GroenLinks mogen de lelijke noodgebouwen (LOVE) en gymzaal worden gesloopt. Op de vrijgekomen ruimte zou nieuwbouw kunnen komen. Het geheel zou een mooi gebied kunnen worden met een binnenplein met bomen en bankjes. De gemeente zou na restauratie (ik weet het: in Volendam bijna een vies en verboden woord) in het originele gebouw de voorzieningen voor kinderen en ’t Nest kunnen inrichten en daarnaast in samenwerking met de Vooruitgang kleine appartementen voor minder draagkrachtige jongeren realiseren.
- GroenLinks is er geen voorstander van dat het college een groot deel van de Oude Kom ombouwt tot een bejaardenbastion. Nu lijkt het erop dat de gehele Oude Kom uitsluitend bestemd is en ingericht gaat worden voor senioren. Een aanzet daartoe is al uitgevoerd aan de overkant. Een groot woonblok voor senioren, geen enkele diversiteit in leeftijd en daardoor geen levendige buurt. GroenLinks pleit voor meer appartementen voor jongeren die nu ofwel gedwongen bij hun ouders blijven wonen of een eigen huis moeten kopen want betaalbare huurwoningen voor jongeren worden nauwelijks gebouwd in onze gemeente.
GroenLinks roept het college en de woningbouwvereniging op om terug te gaan naar de teken- en onderhandelingstafel en deze manier van herontwikkelen nog eens in heroverweging te nemen.
Gudy van den Hogen, GroenLinks Edam-Volendam