De roep om een autoluwe gemeente klinkt luider en luider naarmate het verkeer drukker wordt. Hoe moeten we het tij keren? Aanleg van een Derde Ontsluitingsweg of een extra weg vanuit de nieuwe wijk Keetzijde naar de Keetzijde werkt averechts. Dat veroorzaakt juist méér verkeer. Met eenvoudige maatregelen kunnen we het autoverkeer binnen de gemeente en het verkeer dat van buiten komt verminderen. Rol de rode loper uit voor fietsers en voetgangers en probeer met een moderne aanpak het verkeer van buiten op te vangen.
Kinderen in het verkeer.
Ons streven is dat kinderen op jonge leeftijd al buiten kunnen spelen en zich zelfstandig en veilig door hun buurt kunnen bewegen om naar school, naar vriendjes of naar een speelveldje te gaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Onze gemeente bestaat uit eilandjes van wijken die van elkaar worden gescheiden door drukke wegen, waardoor een kind niet veilig van de ene wijk naar de andere kan gaan. De plannenmakers hebben niet voorzien in tunnels en bruggen en er zijn te weinig beveiligde zebrapaden. Deze kunnen alsnog aangelegd worden. Ouders halen en brengen nu hun kinderen van hot naar her en dat gebeurt vaak met de auto. We hebben onze eigen achterbankgeneratie gecreëerd. Vier keer op een dag is er kortstondig topdrukte rondom de scholen wanneer veel kinderen met de auto naar school gebracht of gehaald worden. Door al dat autoverkeer is het niet vertrouwd om je kind zonder begeleiding naar school te laten gaan. Het probleem voedt zichzelf en wordt alleen maar hardnekkiger. Misschien moet er wel een stopverbod voor auto’s komen binnen een straal van 200 meter van een school rond de tijden dat een school begint of eindigt. Echt veilige routes naar school zijn nodig. En waar zijn de “klaar-overs”gebleven die bij drukke oversteekplaatsen stonden: een ouder (of een leerling uit groep 8) die met een stopbord in de hand het verkeer tegenhield en met de kinderen overstak. Je kon bij Bart Smit zelfs “klaar-over” pakjes kopen. Het verminderen van “wegbreng verkeer” zou al veel drukte schelen en de veiligheid ten goede komen.
Fietsen: dat doe je goed!
We kunnen de mensen verleiden om voor kleine verplaatsingen binnen de gemeente vaker de fiets te nemen. Maak werk van een fijnmaziger fietsnetwerk, vrijliggende fietspaden, korte binnendoor routes, etc. Leg mooie overdekte fietsenstallingen aan met gratis oplaadpunten voor elektrische fietsen en perslucht om de banden op te pompen. Maak zo nodig straten eenrichtingsverkeer om meer ruimte vrij te maken voor veiligere fietsstroken, want deze zijn in sommige drukke wegen echt te smal. Als kruispunten en rotondes worden geherstructureerd, richt ze dan zo in dat de fietser voorrang heeft. Langzaam verkeer gaat voor.
Het B-team (ook voor uw internet bestellingen).
B staat voor bezorgen. Veel mensen gaan met de auto boodschappen doen, want het is vaak teveel om met de fiets te vervoeren. Maar nu is er het B-team, bestaand uit mensen met een arbeidsbeperking, die met een elektrische bakfiets de boodschappen thuis bezorgen. Oudere mensen of mensen die slecht ter been zijn maar toch graag in de winkel komen, kunnen hun boodschappen laten bezorgen. We gaan eens praten met de supermarkten binnen de gemeente om te horen wat zij van dit idee vinden. En is al gedacht aan één overlaadplek buiten het dorp voor alle FedEx, PostNL, Dachser, UPS busjes en vrachtwagens die kriskras door de gemeente rijden voor al uw internetbestellingen en retourzendingen? Vanuit één centrale plaats verzorgt het B-team de verdere afhandeling. Het B-team is ook in te huren door bedrijven om hun pizza’s, chinees eten, broodjes en snacks te bezorgen. “U verzint het, het B-team bezorgt het”. In één klap heeft de gemeente een flinke groep mensen met een arbeidsbeperking aan een leuke afwisselde baan geholpen en we zijn een hoop onnodig verkeer van buiten kwijt! Dit idee hebben we geleend van dhr. Rijser van transport bedrijf Rijser in Purmerend. Hij noemt zijn ploeg het A-team en de elektrische bakfietsen heten bij hem Thunderbikes J. En ze rijden al door de stad. Wij hebben het B-team met hun B-fietsen.
Toeristenverkeer
We kronkelen ons in allerlei bochten om de bus of de auto in het toeristisch hart te krijgen, maar waarom toch? Al die bussen en auto’s moeten het hele dorp door met alle overlast van dien. Maar bussen kopen geen souvenirs en huren geen kamer, dat doen mensen. Welbeschouwd moeten we het toeristenverkeer buiten het dorp opvangen bij het Marinapark. Dat zal niet van vandaag op morgen lukken. Om te beginnen zou je betaald parkeren kunnen invoeren bij de Parallelweg terwijl het Marinapark gratis blijft. En geen verkeer meer op de dijk. Vanaf de parkeerterreinen kunnen de mensen te voet, met een bootje of met elektrische onbemande pendelbusjes naar het toeristisch centrum vervoerd worden. Op zich al een kleine belevenis. In een aantal gemeentes in Nederland rijden deze onbemande pendelbusjes al. De wandelroute moet een leerzaam en leuk tochtje worden en met enige vindingrijkheid worden ingericht. Leg een deel van de afstand af op klompen, maak een expositie van enkele bekende “Spaanderkunstenaars”, breng kort de geschiedenis van Volendam/Edam in beeld, maak een quiz met kortingskaarten als prijs, etc.
Ideeën te over om het plaatselijke gemotoriseerd verkeer en het verkeer van buiten te verminderen. Er is vast veel meer te bedenken. We willen een andere denkrichting aangeven die gebruik maakt van middelen en inzichten van deze tijd. Niet langer het autoverkeer stimuleren maar in plaats daarvan de alternatieven zó aantrekkelijk maken, dat de mensen daarvoor kiezen. Het is een teken van beschaving om je leefomgeving veilig en schoon te willen houden. Dieren weten dit al, nu wij mensen nog.
John Kluessien namens GroenLinks Edam-Volendam