Iedereen begrijpt dat we niet eeuwig door kunnen gaan met het opstoken van steenkool, olie en aardgas. Op de korte termijn is het misschien goedkoop maar op de lange duur kunnen we dat niet volhouden: het is niet duurzaam, zoals we bezig zijn.
In het jaar 2050 is de gasbel van Slochteren, waar we zo lang van geprofiteerd hebben, volledig leeg gezogen. We zijn dan meer en meer aangewezen op de import van gas en olie uit instabiele regio's zoals Rusland en het Midden-Oosten. Het wordt hoog tijd dat we energiebronnen gaan gebruiken waar geen eind aan komt, zoals de wind en de zon.
Ook lokaal
De vraag is, hoe kun je als eenvoudige burger, als goedwillende inwoner van Edam-Volendam, iets doen aan zulke grote problemen? De lokale partijen hebben de neiging om hun schouders op te halen als het om duurzaamheid gaat of hebben daar helemaal geen mening over. In het verkiezingsprogramma van VD80 komt het woord duurzaamheid niet eens voor.
Stad van de zon
GroenLinks vindt dat ook de lokale partijen een verantwoordelijkheid hebben in het bijdragen aan een duurzamere samenleving. Ook op lokaal niveau is namelijk veel mogelijk. Er zijn zelfs gemeenten die zich er speciaal op laten voorstaan en van duurzaamheid een speerpunt maken. In de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk verrijst de Stad van de Zon, een grootschalig project met 2.900 woningen die allemaal uitgerust worden met zonnepanelen. Zonne-energie wordt direct omgezet in elektriciteit voor ruimteverwarming, verlichting en koken.
Duurzaamheid werkt
Duurzaamheid is niet iets dat bergen met geld kost. Het gaat vaak om investeringen in de toekomst die op de middellange termijn al renderen. Met goede kosten-baten analyses is uit te zoeken dat duurzaamheid niet alleen het leefklimaat van ons allemaal verbetert, maar ook op de lange termijn geld oplevert en nieuwe banen creëert. Als voorbeeld noemen we hier drie projecten die direct in onze gemeente gerealiseerd kunnen worden:
Zonnepanelen op de PIUS X
GroenLinks heeft voorgesteld dat de gemeente werk maakt van zonne-energie. Met behulp van provinciale subsidies moet het mogelijk zijn een demonstratieproject te realiseren waar alle ogen op gericht zijn en waardoor de mensen aan het denken gezet worden. Wij denken dan aan aandachttrekkende gebouwen zoals de nieuwe Pius X, het FC-Volendam-stadion of het gebouw van de Singel. Een werkgroep van GroenLinks ("Hier komt de zon") is bezig gesprekken te organiseren met betrokkenen.
Innovatieve bedrijvigheid
Onze gemeente heeft een ijzersterke positie in de bouwwereld. Er zijn grote en kleine bedrijven met veel creativiteit en drang tot innovatie. De installatie van zonnepanelen en het gebruik van fotovoltaïsche energie in de elektriciteitsvoorziening van een woning is een technisch uitdagende klus die specialistische kennis vereist. De eerste innovatieve bedrijven zijn zich hier al op aan het oriënteren. Als straks heel Europa overschakelt op zonne-energie ligt er een grote markt te wachten.
Hoge GPR-score
Voor woningen wordt een scoresysteem gehanteerd dat aangeeft hoe rekening gehouden wordt met energiebesparing, milieukwaliteit, gezondheid en gebruikskwaliteit: de GPR-score. Onze gemeente stelt zich tevreden met een 6,5 en vindt 7 het maximaal haalbare voor de Broeckgouw. Toch is met relatief weinig meerkosten een score van 7,5 of zelfs 8 te halen. GroenLinks wil dat de gemeente meer ambitie toont.
GroenLinks heeft zin in de toekomst en daagt alle inwoners van Edam-Volendam uit om kleur te bekennen.
Nico van Straalen