Een oplettende Edammer wees ons erop dat de Hakkelaarsbrug bij de Kaasmarkt in slechte staat verkeerde. Het houtwerk van de brug bleek op verschillende plekken flink verrot te zijn. Rond het scharnierwerk is het houtrot het ergste: hier komt zelfs een deel van de bouten bloot. Gelukkig heeft de gemeente de schade al in het vizier en is vastgesteld dat het geen acuut gevaar oplevert. Een enorme opluchting, maar het roept weer vragen op over het onderhoud van onze bruggen.

Het is de derde keer in korte tijd dat een monumentale brug ernstige of zichtbare gebreken laat zien. In september dreigde een deel van de ballastkist van de Pompsluisbrug naar beneden te vallen. Een ongeluk kon net worden voorkomen. Later bleken de leuningen van de Kettingbrug met houtrot te kampen. Aan deze brug wordt momenteel groot onderhoud uitgevoerd. Nu is het mis met de Hakkelaarsbrug. Eén keer kan gebeuren, twee keer is opmerkelijk maar drie keer is een patroon.

GroenLinks twijfelt inmiddels aan het onderhoud van de bruggen in onze gemeente. Of het nu aan het beleid ligt, de planning of de uitvoering: er lijkt iets structureel mis te gaan. Vorig jaar hebben we schriftelijke vragen gesteld over het incident met de Pompsluisbrug. Het gemeentebestuur gaf toen aan dat ze het onderhoudsbeleid zou bijstellen als dat nodig blijkt na het onderzoek naar de oorzaak van het bijna-ongeluk. De resultaten van dit onderzoek hebben wij nog niet ontvangen. De (derde) situatie met de Hakkelaarsbrug lijkt in ieder geval te bevestigen dat we zo niet verder kunnen.

Sean Tol, raadslid GroenLinks: ‘’Onze monumentale bruggen zijn deel van ons culturele erfgoed. De gemeente heeft de plicht om hier goed voor zorgen. Daarbij staat de veiligheid voor onze inwoners natuurlijk voorop. GroenLinks zal snel nieuwe schriftelijke vragen indienen over het onderhoud van onze bruggen. De gemeente moet goed kijken hoe het onderhoud in de toekomst beter kan.‘’

Foto: Marianne Jonkman-Klok