Onze gemeente wordt de laatste tijd veel getroffen door rampspoed.
Enkele maanden geleden kwam de balans van de Kwakelbrug in Edam naar beneden. De gemeente schakelde een onderzoeksbureau in om de oorzaak te achterhalen.
Net voor de zomer is, op last van de ARBO, het gemeentelijk kantoor aan de Mgr. Veermanlaan op stel en sprong ontruimd. Het pand moest met spoed voor meer dan een ton opgeknapt worden, want de gemeentelijke werknemers werden ziek van de ongezonde werkomgeving veroorzaakt door onder andere schimmels en ongedierte.
En al sinds een jaar worden de bewoners van het Munnickenveld geplaagd door water onder hun woning. Deze overlast ontstond nadat de riolering in de wijk was vernieuwd. Een onderzoeksbureau werd wederom ingeschakeld om de problemen in kaart te brengen. De gemeente heeft nu €875.000,- vrijgemaakt om het probleem aan te pakken.
In al deze gevallen is de gemeente vele malen, voordat het misging, gewaarschuwd door bewoners, deskundigen en ook door de eigen gemeenteambtenaren. Deze signalen hebben niet tot direct ingrijpen van gemeentewege geleid.
Te hoog grondwaterpeil hoe kan dat?
Voorheen bleef het grondwaterpeil op het juiste niveau door een natuurlijke drainage omdat het overtollige water via de “lekke” stenen rioleringsbuizen weg kon. Deze gresbuizen zijn in 2012 vervangen door waterdicht rioleringsmateriaal van kunststof of beton. Maandenlang lag het gebied overhoop door deze ingreep. De gemeente is toen al platgebeld door bezorgde bewoners. Zij vroegen zich af of er drainage aangelegd moest worden. Ook de voorman van het bedrijf dat de riolering aanlegde voorzag dat het niet goed ging zo. In vele gemeenten gaat een vernieuwing van de riolering standaard samen met het aanleggen van drainage. De reactie van onze gemeente was destijds dat er geen goede ervaringen waren met drainage. Dus gebeurde er niks. En nu moet in Munnickenveld weer alles open gegraven worden om alsnog drainage aan te leggen. De geraamde kosten bedragen € 875.000,-.
Het water stijgt tot aan de lippen
Bewoners worden er langzamerhand wanhopig van. Mensen klagen over te hoge luchtvochtigheid, veel muggen en ander ongedierte in huis, stank en ook gezondheidsklachten. De communicatie met de gemeente verloopt erg traag. Veel bewoners vrezen dat het probleem pas in 2014 wordt aangepakt. En dan moeten de natte wintermaanden en voorjaar nog komen. Er is eerst een onderzoeksbureau ingeschakeld om de oorzaak van het te hoge grondwaterpeil vast te stellen. Hun verslag hebben we twee weken geleden in de NIVO kunnen lezen. Over de rol van de gemeente was niets te lezen.
Zoals je hem zet zo krijg je hem in je pet
Hoe kan het dat ondanks de waarschuwingen van alle kanten de gemeente de signalen niet oppakt en niet adequaat reageert? Stuur eens een brief met een verzoek of een melding naar onze gemeente. De kans is groot dat je een bevestiging van ontvangst thuisgestuurd krijgt en er verder nooit meer iets van hoort.
·
Onze gemeentelijke organisatie is er voor de burgers. Zij moet zo georganiseerd en ingericht worden dat verzoeken, klachten en waarschuwingen van burgers en eigen ambtenaren serieus worden genomen, altijd binnen een acceptabele tijd worden afgehandeld en niet in een la verdwijnen. De wethouder moet hierop toezien.
·
Vergeleken met andere gemeenten is ons ambtenarenapparaat onderbemand. De mensen werken hard, maar kunnen het vele werk niet aan. Het lijkt een sport te zijn van sommige politieke partijen in onze gemeente om de laagste gemeentelijke belastingen te hebben van de regio, maar uiteindelijk betalen we linksom of rechtsom toch de rekening - zoals nu bij het Munnickenveld.
Er zijn wellicht meer oorzaken aan te wijzen waarom de zaken misgaan, maar deze twee punten die het hart uitmaken van de gemeentelijke organisatie moeten in ieder geval hoognodig aangepakt worden.
Voor de bewoners van het Munnickenveld is het eigenlijk al een kwestie van ‘als het kalf verdronken is dempt men de put’ . Deze mensen hebben een serieus probleem. Een probleem dat niet langer genegeerd of weggewuifd mag worden, maar waarvoor de gemeente samen met de bewoners het liefst nog voor de winter een oplossing moet zoeken.
John Kluessien