Anders dan alle andere fracties in de gemeenteraad is het voor GroenLinks nog niet zonder meer vanzelfsprekend dat de Lange Weeren – het gebied tussen de Blokgouw 7/8 en de Jaagweg N247 – bebouwd moet worden. Tijdens de behandeling van de structuurvisie voor onze gemeente tijdens de raadsvergadering van donderdag 24 januari, hebben wij als GroenLinks onze twijfels daarover kenbaar gemaakt:
· Het groen van de Zuidpolder is vooral ingeleverd om onze eigen starters te huisvesten.
Het is de vraag of dat argument voor de Lange Weeren nog steeds geldt.
· Er zijn inmiddels (officiële, gemeentelijke) cijfers bekend waaruit blijkt dat er de afgelopen 10 jaar zo’n vierduizend mensen van buiten hier zijn komen wonen, dat is pakweg 1500 woningen, en dat er ongeveer evenveel eigen inwoners de gemeente hebben verlaten. Vrijkomende woningen worden vaak verkocht aan mensen van buiten de gemeente. Dus ófwel de woningbehoefte van onze eigen starters is een stuk kleiner dan gedacht, ófwel de eigen starters wilden geen bestaande, vrijkomende woning maar zijn blijven wachten op een nieuwbouwwoning. Of misschien is beide het geval.
· De woningen in de Zuidpolder zullen aan de dure kant zijn – voorzichtig uitgedrukt. Daarom zal maar een beperkt deel van de starters daar aan bod kunnen komen. Als er toch zoveel starters op een woning wachten als wordt beweerd, dat staan die starters dus voor de keuze om ófwel nog meer dan tien jaar te blijven wachten op nieuwbouw in de Lange Weeren, ofwel om huisvesting buiten deze gemeente te zoeken. Dat laatste heeft blijkbaar een behoorlijk grote groep gedaan tussen 1995 en 2005: er hebben immers zo’n vierduizend inwoners de gemeente verlaten. Misschien is dat toch niet altijd een pijnlijke keuze.
· Woningbouw in de Lange Weeren zal nog weer veel duurder zijn dan in de Zuidpolder, vanwege de hogere stedenbouwkundige eisen aan die woningen aan de rand van het open Waterlandse landschap, maar vooral vanwege de grond die niet in gemeentebezit is.
· Vanwege dit alles zal woningbouw in de Lange Weeren nauwelijks bijdragen aan de huisvesting van eigen starters. Dat kan dus ook niet als goede reden worden aangevoerd om opnieuw een waardevol, groen, open stuk Waterlands landschap in te leveren.
· De vraag is of er dan nog wél een ándere goede reden is voor het bebouwen van de Lange Weeren. Willen we dat onze gemeente verder verstedelijkt? Waarvoor dan? Groeien is toch niet vanzelfsprekend, groeien is toch geen must?
· De cijfers van de gemeente gaan over de periode tot 2005. Het zou interessant zijn om te weten of er daarna wél vaker bestaande vrijkomende woningen door eigen woningzoekenden zijn gekocht. Dat zou goed kunnen, omdat de gemeentelijke regels rond die tijd zijn veranderd: sindsdien is het niet meer zo dat je door een bestaand huis te kopen de kans op een nieuwbouwwoning voor altijd verspeelt. Als dat zo is, als tegenwoordig inderdaad bestaande woningen vaker door eigen woningzoekenden worden gekocht, dan is het misschien toch een goede zaak dat er relatief veel ouderenwoningen worden gebouwd, in de Zuidpolder en op de zogenaamde “inbreilocaties”. Want de ouderen die daarheen verhuizen, laten dan (relatief) goedkopere bestaande woningen achter, die wél betaalbaar kunnen zijn voor starters. In ieder geval betaalbaarder dan de steeds duurder wordende nieuwbouw.
· Als dat zo is, dan is daarmee de woningbehoefte van eigen starters nóg minder een reden om de Lange Weeren te bebouwen.
· Als dat niet zo is, dus als er toch nog veel eigen starters zijn die nog steeds op een nieuwbouwwoningwachten, dan nog biedt bebouwing van de Lange Weeren voor hen geen perspectief: het duurt nog tien jaar of langer, en de woningen worden gegarandeerd te duur. Daar moet dan echt iets anders voor gebeuren, bijvoorbeeld toch meer starterswoningen bouwen in de Zuidpolder en op de inbreilocaties, desnoods ten koste van het aantal ouderenwoningen.
· Hoe je het ook wendt of keert, van welke kant je het ook bekijkt, telkens kom je uit op ernstige twijfels over het nut en de noodzaak van bebouwing van de Lange Weeren. Daarom zegt GroenLinks: bezint eer ge begint. Weg is weg, dat geldt zeker voor het mooie Waterlandse landschap dat ons (nu nog) omringt.
GroenLinks Edam-Volendam