Meer dan de helft van de tuinen in Edam-Volendam is bedekt met tegels. En dat neemt alleen maar toe. Ook wordt er steeds meer gebouwd. Niet alleen huizen, maar ook wegen en parkeerterreinen. Kortom verstening is een oprukkend probleem. Dit heeft een aantal negatieve consequenties.

Minder natuur
In een stenige omgeving hebben dieren weinig te zoeken. Er zijn in woonwijken vaak weinig vogels, vlinders, bijen etc.

Hogere rioleringskosten
Stortbuien komen steeds vaker voor. Water kan niet meer wegzakken in de grond. Na een regenbui ontstaan er plassen. De verstening zorgt ervoor dat water sneller naar de riolen loopt. De riolen bereiken eerder de maximale capaciteit met als gevolg dat afvoerputten sneller overlopen. Om dat te beperken moeten rioolstelsels worden aangepast. De gemeente en dus wij burgers draaien op voor de kosten aan het rioolonderhoud.

Ongezonde situatie
Een betegelde tuin geeft minder verkoeling in de zomer. Zoals iedereen weet is de temperatuur in steden hoger dan daarbuiten. Bomen werken zuiverend op de lucht door het wegvangen van stofdeeltje en luchtverontreiniging.  Verder zorgt groen voor ontspanning. Kortom een groene wijk is leefbaar en geeft een gevoel van welbehagen.

Oproep aan enthousiaste burgers
Wat we willen is meer groen en minder beton, tegels en asfalt. Op de aanleg van wegen en parkeerterreinen hebben we geen invloed. Maar voor de inrichting van tuinen en behoud van  bomen kunnen we misschien meer burgers attenderen op groene mogelijkheden en zo mogelijk zelfs een groene tuin belonen. Lagere uitgaven aan rioolonderhoud en minder wateroverlast is natuurlijk voor iedereen aantrekkelijk.

Werkgroep Groen
Het voorstel van Groen Links is om met een stel enthousiaste burgers een werkgroep te vormen. Als begin zou men vast enkele wijken kunnen inventariseren. Bijvoorbeeld de Langemeerstraat en de Brederodestraat. Door een en ander te vergelijken met een aantal jaren geleden kan worden vastgesteld  wat er aan bomen, groen en zo mogelijk ook aan vogels is verdwenen.

P.S. Het zou mooi zijn als de Gemeente aan het project “Behoud Groen in Edam-Volendam” wil meewerken. Dit betekent ambtelijke ondersteuning en budget, o.a. voor kadastrale kaarten en vergaderruimte. Ook in andere steden zoals Delft, Groningen, etc. wordt aan dit probleem gewerkt. Gemeente, zet Edam-Volendam nu ook eens op een andere manier op de kaart!

Werkgroep Groen - GroenLinks