Sean: “Zowel bij ons als bij de Partij van de Arbeid waren de leden het er vlot over eens: doen natuurlijk! Voor het eerst in jaren kunnen linkse partijen de verkiezingen winnen. We willen vooruit en er is veel werk aan de winkel.” Max Slotboom heeft onlangs Pim Bliek in de raad vervangen. Deze wilde leraar wiskunde worden. Max: “Een aantal PvdA-leden is zelfs ook lid geworden van GroenLinks, dat zegt genoeg. We begrijpen allemaal dat dit een kans is die we moeten grijpen om Nederland socialer, eerlijker en groener te krijgen.”

Apart en ook samen

In de gemeenteraad blijven Sean en Max apart politiek bedrijven. Sean: “We denken over veel dingen hetzelfde, maar iedereen weet dat wij de accenten wat anders leggen. Wij lopen voorop waar het gaat om duurzaamheid, groen en inclusiviteit.” Max vult direct aan: “En wij pleiten van oudsher voor bestaanszekerheid; voor een fatsoenlijk bestaan voor iedereen. Overigens bijzonder, maar vooral mooi, dat nu alle partijen inzien dat een mens recht heeft op gewone basisbehoeften. Dat zegt veel over de grote zorgen die veel mensen hebben; eindelijk wordt dit breed gezien. Maar het belang van het stoppen van de klimaatsverandering hebben ook wij volop omarmt. We vinden net als GroenLinks dat mensen met een kleine beurs geholpen moeten worden bij de energietransitie, anders gaat het niet lukken.” Sean: ‘’De strijdpunten van GroenLinks en de PvdA passen goed bij elkaar.’’

Over een fusie wordt nog niet gesproken, maar het is al een historische stap dat de partijen landelijk met één lijst komen. Sean: “Het is een geloofwaardige stap. Leden en sympathisanten van beide partijen willen dat een links blok de strijd aangaat. Die vinden dat de crises waarin we ons bevinden te voorkomen waren geweest met andere keuzes. We moeten dit land samen weer repareren. De kracht van PvdA en GroenLinks is dat zij hun expertise rond duurzaamheid en bestaanszekerheid nu bundelen. Beiden hebben wetenschappers, ervaren bestuurders en praktische uitvoerders in hun gelederen. Dat geeft vertrouwen.”  Max: “Ook is ‘t belangrijk dat we niet uit elkaar gespeeld kunnen worden bij formaties.”

Vertrouwen in de overheid

Max gaat verder: “Het vertrouwen in de mensen moet weer terug. Niet alleen waar het gaat om uitkeringen, maar ook in de zorg of het onderwijs. Het werkt ondermijnend als de overheid je het gevoel geeft dat je het niet goed doet. De meeste mensen deugen en professionals moet je vertrouwen en hun werk laten doen. Zij werken met hart en hoofd. Het gezonde verstand moet terug.” Sean: “En de overheid moet weer meer regie durven voeren. In de woningmarkt en in de zorg heeft marktwerking wel erg slecht uitgepakt. Iedereen begrijpt nu dat de overheid een rol moet spelen bij het regelen van basisbehoeften zoals inkomen, huisvesting en zorg.”

Max: “Inderdaad, mensen willen weer hoopvol naar de toekomst kijken. We denken dat de samenwerking van GroenLinks met de PvdA daarin een belangrijke stap is. We kunnen samen de grootste partij worden.” Sean: “Die kans moeten we pakken. Het is de tijd voor verandering.”