Een bomenhub is een onderdeel van Meer Bomen Nu. Deze organisatie wil Nederland vergroenen door een miljoen extra bomen te planten. Elk jaar produceert de natuur enorm veel boomzaailingen: jonge boompjes die ontstaan uit ontkiemde zaadjes. Deze zaailingen groeien lang niet allemaal uit tot volwassen bomen. Sommigen groeien op een ongunstige plek en sterven af of worden weggemaaid. De vrijwilligers van Meer Bomen Nu redden deze zaailingen door ze te verplanten naar plekken waar ze tot boom kunnen uitgroeien. Van november tot maart worden de zaailingen verzameld. Vanaf maart worden de jonge boompjes gratis uitgedeeld aan iedereen die een boom wil planten.

Tussen het verzamelen en het uitdelen moeten de zaailingen ergens worden opgeslagen. Dit is waar de bomenhub om de hoek komt kijken. Een bomenhub is eigenlijk een stuk grond waar de zaailingen tijdelijk worden geplant voordat ze in de lente worden weggegeven. Zo’n bomenhub kan in principe overal worden gevestigd: in een woonwijk, in een park of op een braakliggend terrein. Een groep vrijwilligers beheert de bomenhub. Zij zorgen voor de aanvoer en het uitdelen van de zaailingen.

Een groene leefomgeving is koeler, gezonder en is beter voor de biodiversiteit. GroenLinks kwam daarom met het voorstel om een bomenhub te ondersteunen. De gemeente moet een stuk grond beschikbaar stellen aan vrijwilligers die een bomenhub willen oprichten. Ook zou zij praktische steun moeten bieden, bijvoorbeeld in materiaal en met expertise. De gemeenteraad was enthousiast: ons voorstel werd door alle partijen gesteund. Wethouder Schilder gaat er nu mee aan de slag.

Hoe nu verder?
De gemeente gaat een bomenhub ondersteunen. Dat is mooi, maar nu begint het echte werk pas. Er moeten namelijk vrijwilligers worden gevonden die de bomenhub willen opstarten. Daarbij hebben we jou hard nodig. Ben jij iemand die wil bijdragen aan een groenere gemeente? Heb je groene vingers en hou je ervan om de handen uit de mouwen te steken? Meld je dan nu aan bij Meer Bomen Nu via noordholland@meerbomen.nu. Zij helpen je in actie te komen en kunnen contact leggen met de gemeente. Samen kunnen we Edam-Volendam een stuk groener en natuurlijker maken!

Sean Tol

Foto: Meer Bomen Nu