Van oudsher is Edam-Volendam ingesteld op eigen huizenbezit. Jonge mensen willen niets liever dan een nieuwbouwhuis kopen in een nieuwe wijk. Ze blijven zo lang mogelijk thuis wonen totdat de tijd rijp is om een woning te kopen.

Tot twee jaar geleden was het ook nauwelijks een probleem om een hoge hypotheek te krijgen. Deze situatie is in de hand gewerkt door het beleid dat jongeren die tijdelijk in een huurwoning gingen wonen hun status als starter verloren.

 

Kentering

In de laatste jaren zie je een kentering in deze situatie. De bevolking van Edam-Volendam groeit niet meer, waardoor we niet door kunnen gaan met bouwen in het weiland. In de oudere nieuwbouwwijken van Volendam zullen de komende 10 jaar een groot aantal woningen beschikbaar komen voor jonge mensen. Ook in het verleden was dat het geval: tussen 1995 en nu kwamen meer dan 1500 woningen beschikbaar. Je ziet nu al dat zich een omslag begint af te tekenen: meer en meer jongeren kopen een bestaand huis in de oudere nieuwbouw en knappen dat op.

 

Inbreiding

GroenLinks wil dat de gemeente een actief beleid voert om vrijkomende grond die geschikt is voor woningbouw te verwerven, of woningbouwverenigingen te ondersteunen om die grond aan te kopen, in plaats van de bebouwing aan projectontwikkelaars over te laten. Binnen de bestaande bebouwing moet zoveel mogelijk gekeken worden naar geschikte inbreidingslocaties, zodat de schaarse ruimte in onze gemeente zo goed mogelijk benut wordt. Het is een blamage dat panden zoals de voormalige winkel van Tase aan de Julianaweg zo lang staan te verpauperen. GroenLinks stelt voor dat de gemeente alle beschikbare middelen aanwendt om zulke terreinen vrij te krijgen, desnoods via onteigening.

 

Broeckgouw

Terwijl in de Broeckgouw dure woningen gebouwd worden waarvoor maar met moeite kopers te vinden zijn, stijgt de wachtlijst voor huurwoningen. Er staan zelfs huurwoningen leeg voor de sloop, een onverteerbare situatie. GroenLinks heeft in de gemeenteraad voorgesteld om in de Broeckgouw veel meer betaalbare huurwoningen te realiseren. Dit kunnen appartementen zijn, maar ook kleine eengezinswoningen. Kleine en betaalbare eengezinswoningen zullen aantrekkelijk zijn voor jongeren die willen gaan samenwonen maar nog niet kapitaalkrachtig genoeg zijn om een huis te kopen. Daarmee wordt het idee doorbroken dat je als jongere alleen het huis uit kunt via een koophuis waar je de rest van je leven in blijft wonen. Waarom zou je niet eerst een paar jaar wat kleiner willen wonen, zonder direct schulden op je te nemen die je maar met moeite kunt opbrengen? Het beleid van de gemeente om deze situatie te stimuleren schiet te kort.

 

Doorstroming

GroenLinks wil tegelijkertijd de doorstroming van huurwoningen bevorderen door mensen die een goedkope huurwoning achterlaten voorrang te geven bij de uitgifte van grond voor nieuwbouw. Dat heeft als bijkomend voordeel dat elke nieuwbouwwoning een reeks verhuizingen op gang brengt waar meerdere mensen van kunnen profiteren. GroenLinks heeft niks tegen het ideaal van jonge mensen die graag een spick & span nieuwbouwhuis willen kopen. Maar wij vragen aandacht voor de jongeren die liever een betaalbaar huurhuis als begin van hun wooncarrière willen. Die categorie gaat groeien vanwege de hoge prijs van de nieuwbouwwoningen en de te verwachten omslag in het denken dat je altijd maar een huis moet kopen voor het leven. De gemeente moet met haar beleid naar de toekomst kijken.