1.De ambtelijke huisvesting. Hoe lang is het geleden dat Piet Reijers van Recht door Zee in de gemeenteraad aankondigde dat het gebouw van HHNK te koop kwam en dat dit een uitgelezen mogelijkheid bood om het probleem van de huisvesting van ambtenaren op te lossen? Alle partijen vonden dat toen een goed idee. De panden zijn gekocht en met verlies weer verkocht. Sindsdien is er niks gebeurd, alleen een hoop geld besteed om de afgeschreven gebouwen aan de Mgr. Veermanlaan op te lappen. En door de fusie met Zeevang is het ruimtegebrek alleen maar toegenomen.
2.Het Europaplein. Sinds het ambitieuze plan van Marisa Kes, “le Champs de Zee” is er gewikt en gewogen, er is inspraak geweest en zonder inspraak doorgegaan, er zijn plannen gepubliceerd en weer ingetrokken, er zijn voorkeursrechten op huizen gezet, maar het Europaplein ligt er nog steeds bij zoals altijd. Of men aan de voorkant of de achterkant begint, het lijkt niet uit te maken.
3.De agrarische sector. In het programmaplan wordt de agrarische sector “benoemd”. Wat daarmee bedoeld wordt is volkomen duister. Als het aan GroenLinks ligt gaat de gemeente een actief beleid voeren om biologische landbouw en veeteelt te stimuleren, zoals al op een paar plaatsen vanuit de agrariërs zelf gedaan wordt.
4.Parkeerbeleid. Ook dit onderwerp laat het college liggen. Er komt geen nieuw beleid. Er zijn geen nieuwe plannen. Er wordt niets gedaan. Het verkeer in de Oude Kom neemt alleen maar toe, maar men beschouwt dat kennelijk als een onvermijdelijke natuurwet. Het jaarlijkse pleidooi van GroenLinks om de rode loper uit te rollen voor de fietser en te onderzoeken of we met betaald parkeren een afname van het autoverkeer kunnen bewerkstelligen wordt voor kennisgeving aangenomen.
En, mag ik van u, van de onderwerpen in het programmaplan die volgens GroenLinks onmiddellijk meer aandacht verdienen:
1.De gemeentelijke dienstverlening. Het college begraaft de verbetering van de dienstverlening onder een hoop jargon en organisatorische blabla. Het risico is dat men denkt de betere service naar de burgers te realiseren door een andere manier van werken van het personeel; als dat “nieuwe werken” dan vervolgens gierend vastloopt zijn we er nog niks mee opgeschoten. De aandacht moet naar buiten gericht zijn, niet naar binnen.
2.Milieu en duurzaamheid. De duurzaamheidsparagraaf mist een algemene ambitie, een visie die aansprekend is en tegelijk voldoende flexibel om in te vullen met concrete maatregelen. Je moet niet alleen over de maatregelen praten maar ook aangeven hoe de diverse maatregelen samenhangen en welk algemeen doel je er mee wilt bereiken. GroenLinks stelde voor om aan te sluiten bij de doelstelling van de klimaatconferentie in Parijs, in december 2015. We dienden samen met de PvdA een motie in, die met instemming van alle raadsleden aangenomen werd.
3.Natuur en landschap. Wij vragen aandacht voor het waterbeheer in de Zeevang. Het plan van Staatsbosbeheer en de Provincie om de waterstand te verhogen heeft geleid tot vele negatieve effecten: gebrek aan doorstroming, stilstaand water, dichtgroeien van sloten, enz. De gemeente moet een visie ontwikkelen op de vraag hoe je de agrarische bedrijfsvoering en het beheer van een Natura 2000 gebied met elkaar kunt laten samengaan.
4.Sociale huurwoningen. Er komen landelijk steeds minder sociale huurwoningen terwijl de vraag toeneemt door een onzekere inkomenssituatie bij velen, vooral bij onze jongeren, doordat senioren langer thuis wonen, de bejaardentehuizen gesloten worden en het aantal echtscheidingen nog steeds toeneemt. Daar komen de vluchtelingen met A-status nog bij. Er zijn onorthodoxe maatregelen vereist, zoals eerder door GroenLinks bepleit (NIVO april dit jaar).
Nico van Straalen
Fractie GroenLinks