Op initiatief van GroenLinks, in samenwerking met VVD en Lijst Kras, wordt in de komende raadsvergadering een interpellatie gehouden over “Dijk Auto(bus)vrij”. Doel daarvan is te achterhalen waarom nog steeds de hele Dijk niet auto(bus)vrij is, ondanks dat een meerderheid van gemeenteraad én bewoners én havenondernemers daar vóór zijn. En nog belangrijker: om helder te krijgen óf, hoe en wanneer het College dit alsnog gaat realiseren.
Waarom juist nu deze interpellatie, en wat wordt er precies aan het College gevraagd? Dat kunt u hieronder lezen. Donderdag 21 oktober staat het op de raadsagenda, dan worden de vragen hopelijk door het College beantwoord. Tenzij de coalitiepartijen – die immers in de raad de meerderheid hebben – deze interpellatie van de agenda afvoeren. Maar dat kunnen wij ons niet goed voorstellen: deze zaak houdt u en ons allen immers al zó lang bezig….
Interpellatie is een deftig woord voor het stellen van vragen aan het College van B & W, in de openbaarheid van de raadsvergadering. Indringende vragen over waarom onze Dijk nog steeds niet autovrij is, zijn volgens GroenLinks hard nodig. We pleiten en strijden immers al 36 jaar voor een autovrije dijk. Eerst in ons eentje in de raad, tegenwoordig met een raadsmeerderheid aan onze kant. Desondanks zijn Haven, Zuideinde en Noordeinde nog steeds niet auto(bus)vrij.
Hoe staan we er nu voor?
De Haven is op 1 oktober jongstleden weer opengesteld voor auto’s en bussen. Tot groot verdriet van onze inwoners, de toeristen en de ondernemers aldaar. Nu de horeca-ondernemers voor de zoveelste keer hierover de noodklok hebben geluid, heeft het College – kort gezegd – de “kermisvariant” voor het verkeer verlengd. Dat betekent: Haven auto(bus)vrij, bussen over het Noordeinde naar het Kleipark. Maar dan slechts voor één maandje, alleen in de weekends. Hard nodig, maar natuurlijk bij lange na niet genoeg.
Ook het Zuideinde is nog steeds niet autovrij, ondanks dat de raad daartoe al in december vorig jaar heeft besloten. Omdat dit besluit onder verantwoordelijkheid van toenmalig verkeerswethouder Runderkamp (Mepper) slordig is uitgevoerd, zonder het noodzakelijke overleg en zonder onderbouwing met verkeersonderzoek, is dit voornemen nu al twee keer gestrand bij de rechter.
Tenslotte het Noordeinde en de Noordelijke Haven: daar geniet men alweer enkele seizoenen van dubbel verkeer: bussen heen en terug, vaak niet één maar twee keer per bus. Ondanks het feit dat bewoners én neringdoenden aldaar het reeds begin dit jaar met elkaar eens zijn geworden over een autobusvrij Noordeinde en Haven Noord, met bussen op de Parallelweg, per direct in te voeren. Dit hebben zij op 11 maart al aan het College geschreven. Kortom: de bevolking wil het, en de belanghebbenden zijn eruit. Meteen doen dus, zou je zeggen. Toch heeft het College nog niets merkbaars met die brief gedaan. Zelfs de Raad is er niet over geïnformeerd.
Wat nu?
Al met al lijkt het College in deze kwestie de bevolking én de raad volledig te negeren. Wij vinden dat dit niet langer kan, het heeft nu echt lang genoeg geduurd. Rustig afwachten blijkt niet te werken, dat is nu wel duidelijk. Vandaar deze interpellatie. Het moet nu voor iedereen glashelder worden wat het College concreet gaat doen, en wanneer, om nu eindelijk voor elkaar te krijgen wat vrijwel iedereen wil: een auto- en busvrije Dijk.
Motie
We hopen met deze interpellatie helder te krijgen van het College dat zij nu snel en doortastend een auto- en busvrije Dijk realiseren. In een motie, in te dienen op 21 oktober, verzoeken we de raad daarvoor de volgende uitgangspunten vast te stellen:
- per direct de huidige “zomerregeling” (kermisvariant) verlengen tot het hele jaar (Haven auto(bus)vrij dus),
- per 1 april 2011 de gehele Dijk, van Marinapark tot het Gouwtje, van 11:00 tot 21:00 uur het hele jaar auto- en busvrij,
- uitzonderingsregeling voor nood- en hulpdiensten, calamiteiten/noodgevallen en gehandicapten (d.m.v. pendeldienst/”golfkarretje”).
Onze vragen aan het College
Onze vragen zijn vrijdag 15 oktober al naar het College gestuurd, zodat zij ruimschoots tijd hebben om de beantwoording in de raad van 21 oktober voor te bereiden. Wij zijn net als u bijzonder benieuwd naar de antwoorden. We hopen en vertrouwen erop dat wij – en daarmee u allen – door het College en/of de coalitiepartijen VD’80, CDA en PvdA niet met een kluitje in het riet worden gestuurd. We houden u op de hoogte. Voor wie hier “het fijne” van wil weten: de letterlijke tekst van onze vragen en de toelichting erop leest u hieronder.
Noordeinde en Haven Noord
Op 11 maart 2010 hebben vertegenwoordigers van ondernemers Haven Noord en Noordeindebewoners in gezamenlijk overleg eensgezind een brief gestuurd aan het College, waarin zij (kort samengevat):
a. op uitnodiging van de wethouder de voorgenomen gemeentelijke maatregelen (als omschreven in “Samenvatting beleid en uitvoering bereikbaarheid en parkeren toeristencentrum Volendam”) becommentariëren en gemotiveerd afwijzen,
b. voorstellen het Noordeinde en Haven Noord nog vóór de start van seizoen 2010 auto- en busvrij te maken (met beperkte uitzonderingen) en de bussen naar parkeerterrein Parallelweg te leiden,
c. per direct uitvoerbare maatregelen voorstellen om dat parkeerterrein daartoe geschikt te maken,
d. aanbieden de touroperators hiervan op de hoogte te stellen en tot medewerking te bewegen.
Onze vragen hierover:
- Waarom heeft de wethouder c.q. het College onze raad niet geïnformeerd over deze brief, waarin niet minder dan een doorbraak wordt geboden in deze kwestie die al zo lang loopt en onze bevolking zo bezighoudt,
- Waarom heeft de wethouder c.q. het College deze brief niet beantwoord?
- Waarom heeft de wethouder c.q. het College geen enkele merkbare actie ondernomen in reactie op deze brief, die toch een eenvoudig realiseerbare uitweg biedt uit de al jaren durende verkeersellende op de dijk?
- Welk standpunt heeft de wethouder c.q. het College ten aanzien van de in deze brief voorgestelde oplossing en de voorgestelde, daarvoor benodigde maatregelen?
- Welke concrete stappen gaat het College alsnog zetten, met welk tijdpad, om de in deze brief geboden opening te benutten ten aanzien van de in deze brief geuite opvattingen en voorgestelde maatregelen?
Zuideinde
In december 2009 heeft deze raad bij amendement besloten om het Zuideinde autovrij te maken conform een nader omschreven “variant 3”. Op 30 maart 2010 heeft het College het daartoe benodigde verkeersbesluit genomen. Op 22 juni 2010 is dit Collegebesluit bij de voorzieningenrechter gestrand.
Onze vragen hierover:
- Welke concrete stappen heeft het College sinds genoemde rechterlijke uitspraak ondernomen om het amendement van december 2009 alsnog ten uitvoer te brengen?
- Hoe heeft het College de aanknopingspunten in deze rechterlijke uitspraak gebruikt om alsnog tot een aanpak te komen die rechterlijke toetsing doorstaat?
- Wat is hiervoor de verdere planning: welke stappen worden wanneer gezet?
Haven
Per 1 oktober liep het zomerregime voor de verkeersafwikkeling van de Dijk (de zgn. “kermisvariant”) af, waardoor de Haven vanaf dat moment weer permanent geplaagd is door autoverkeer en toeristenbussen. De horeca-ondernemers van de Haven hebben daarop een noodsignaal laten horen, in reactie waarop wethouder Luyckx met deze ondernemers op 8 oktober in overleg is gegaan. Dat overleg heeft geleid tot het besluit van wethouder c.q. College om het zomerregime te verlengen tot eind oktober, alleen in het weekend, zo heeft deze raad uit de krant mogen vernemen.
Onze vragen hierover:
- Hoe is genoemde overleg van wethouder Luyckx met de Havenondernemers exact verlopen?
- Waarom heeft de wethouder c.q. het College deze raad niet onmiddellijk geïnformeerd over dit overleg en het verloop ervan, en heeft deze raad dat uit de krant moeten vernemen?
- Waarom is de verlenging van het zomerregime slechts beperkt tot de weekenden in oktober?
- Welke concrete stappen gaat het College verder ondernemen, en wanneer, om te komen tot een auto- en busvrije Haven, van 11.00 tot 21.00 uur, de hele week, het hele jaar door?
Tot zover de letterlijke tekst van onze vragen. Nu de antwoorden nog…
Herman Sier