De gemeente heeft een grote achterstand in de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Dat zijn mensen die na een lange procedure erkend zijn als echte vluchteling; zij mogen zich vestigen in Nederland en worden begeleid om te integreren in de Nederlandse samenleving. Hun kinderen gaan naar Nederlandse scholen. Maar er zijn te weinig huurhuizen om deze mensen onder te brengen en de gemeentes werken onvoldoende mee, met als gevolg dat de doorstroming vanuit de asielzoekerscentra stokt.

 

 

 

Het COA verplicht de gemeentes elk half jaar om een zeker aantal vluchtelingen te huisvesten. Maar de achterstand in Edam-Volendam is groot. Op vragen van GroenLinks in februari bleek dat er over 2015 een achterstand is opgelopen van 36 personen; daarbij komt de toewijzing van 42 personen in de eerste helft van 2016, zodat de taakstelling tot 1 juli 78 personen bedraagt. Op 1 april waren er daarvan 10 gehuisvest. De realisatie bedraagt een schamele 13% van de taakstelling.

 

Zo schiet het niet op natuurlijk. Er zijn drastische en onorthodoxe maatregelen nodig. Bij de raadsvergadering van 24 maart 2016 drong GroenLinks via een motie aan op het maken van een plan van aanpak per 1 mei aanstaande, maar wethouder Koning reageerde afhoudend. Het zou wel augustus of september worden, zei hij. Geen enkele partij behalve de PvdA steunde de motie van GroenLinks. Het gebrek aan gevoel voor urgentie is ergerlijk. Terwijl heel Europa zucht onder de vluchtelingencrisis proberen de gemeente Edam-Volendam en de meerderheid van de politieke partijen zich zo stil mogelijk te houden.

 

GroenLinks roept het college op om eindelijk eens door te pakken. Vaak hoor je dat vluchtelingen concurreren met lokale woningzoekenden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. We moeten het aantal huurwoningen waarin vluchtelingen én burgers gehuisvest kunnen worden drastisch vergroten. GroenLinks draagt daarvoor de volgende ideeën aan:

 

  1. Huisvesten van vluchtelingen in leegstaande gebouwen (kantoren, scholen, e.d.). tot nu toe wordt alleen het diaconiegebouw in Edam geschikt gemaakt, maar er zijn meer van zulke locaties. Nadeel van groepshuisvesting is dat de vluchtelingengezinnen op een kluitje bij elkaar zitten, wat de integratie in de Nederlandse samenleving kan belemmeren. Maar elke gehuisveste persoon is er één.
  2. Opkopen van leegstaande koopwoningen en deze door een woningbouwvereniging laten verhuren ten behoeve van vluchtelingenhuisvesting. Volgens officiële cijfers staat in Edam-Volendam ruim 3% van de koopwoningen leeg. Wie rondrijdt in de gemeente ziet dat het percentage waarschijnlijk nog veel hoger ligt. Waarom zou de gemeente niet ingrijpen in dit tekortschietende marktmechanisme? Nood breekt wet zou je denken. Het huisvesten van vluchtelingen in bestaande buurten heeft als voordeel dat de sfeer van een straat nauwelijks verandert en dat het de integratie bevordert.
  3. Bouwen van semi-permanente woningen. Er zijn verschillende bedrijven die binnen enkele weken een serie prefab-woningen kunnen neerzetten. Als de gemeente een paar geschikte locaties aanwijst zouden we in één klap de volledige achterstand kunnen wegwerken! Zo’n oplossing, die ook nog relatief goedkoop is, daar kan toch niemand tegen zijn?

 

Edam-Volendam staat bekend om zijn slagvaardigheid op allerlei gebied. De gemeente heeft een goede christelijke traditie waarin barmhartigheid, naastenliefde en zorg voor elkaar belangrijke waarden zijn. De commissaris van de koning merkte op dat het in de profielschets voor de nieuwe burgemeester wel lijkt alsof Edam-Volendam het centrum van de wereld is. Inderdaad kan Edam-Volendam zich niet afsluiten voor de grote wereldproblemen. Ze komen hier naar toe of we willen of niet. Maar deze gemeente kan wel door een slagvaardig beleid helpen de nood van de wereld een klein beetje helpen lenigen. Gemeente, laat zien dat het je ernst is!

 

Nico M. van Straalen

GroenLinks Edam-Volendam