Op 22 november jl. hield adviesbureau Fund’m, in opdracht van B&W, een presentatie voor de gemeenteraad over de HHNK-panden. Volgens Fund’m zouden deze panden verouderd, slecht onderhouden, en ongeschikt voor gebruik door de gemeente zijn. Op uitnodiging van het Genootschap der Schepenmakers (het vroegere Comité Herhuisvesting Gemeente) hebben daarna alle raadsfracties (behalve VD’80) zich laten rondleiden door deze panden. Ze konden nu met eigen ogen zien of het allemaal wel klopt wat in de presentatie werd geschetst. Wat bleek: de panden staan er prima bij, de onderhoudstoestand is uitstekend, en de panden zijn zeer goed bruikbaar voor vestiging van onze gemeenteambtenaren!
Prof. ir. Tjeerd Dijkstra, lid van het Genootschap, die de presentatie bijwoonde, was hoogst verbaasd over het negatieve oordeel van Fund’m. Een oordeel dat overigens totaal niet was onderbouwd en slechts werd geïllustreerd door enkele suggestieve foto’s. Prof. Dijkstra, voormalig Rijksbouwmeester, was eind jaren zestig architect van de restauratie en nieuwbouw van het complex, en is ook daarna nog regelmatig bij die panden betrokken geweest. Zodoende is hij als geen ander op de hoogte van de bouwtechnische kwaliteit en bruikbaarheid van de panden, en kent hij het degelijke onderhoudsbeleid van het Hoogheemraadschap van dichtbij.
Prof. Dijkstra vond het onbestaanbaar dat de gemeenteraad alleen op basis van de oppervlakkige en suggestieve presentatie van Fund’m de HHNK-panden als onbruikbaar zou bestempelen. Daarom organiseerde hij met Joop van Overbeek, makelaar met veel ervaring met monumentale panden en medelid van het Genootschap, voor onze gemeenteraadsleden rondleidingen door het complex. Alle raadsfracties gingen hier graag op in – met uitzondering van Volendam 80….
De rondleiding was voor veel raadsleden een eye opener. Het gebouw blijkt in uitstekende staat te verkeren, met goede installaties en werkende voorzieningen. De nieuwbouw aan de Schepenmakersdijk is in opdracht van HHNK wat “hokkerig” ingedeeld, maar Dijkstra liet zien dat door de constructieve opzet van het gebouw alle tussenwandjes eenvoudig te verwijderen zijn en dat de hele ruimte op die manier volledig vrij indeelbaar is. Desgewenst kan er zelfs één grote open ruimte van worden gemaakt, geschikt voor de flexibele werkplekken van het zgn. “nieuwe werken”. Ook de ruimtelijke kwaliteit en de allure van het gebouw maakten veel indruk. Alleen al de begane grond en eerste verdieping van de nieuwbouw bieden voldoende ruimte voor de benodigde gemeentelijke werkplekken. De kelder (met kluizen en archiefruimten) en de zolder blijven dan nog “over” als reserveruimte, goed te benutten als er later meer werkplekken nodig zijn (fusie?). Ook de andere monumentale delen zijn bezocht: de representatieve vergaderruimten tegenover de poort, en de “werkplaats” rechts van de binnentuin. Mooie ruimten in uitstekende staat van onderhoud, niet eens nodig voor de te huisvesten ambtenaren, maar desgewenst volop bruikbaar voor andere nuttige bestemmingen (bijvoorbeeld trouwzaal, informatiecentrum, expositiecentrum, huisvesting van museacollecties en/of oude ambachten, noem maar op).
Bij menig raadslid is door deze rondleidingen de twijfel aan de bruikbaarheid van deze panden weggenomen. Twijfel over het oordeel “ongeschikt” van Fund’m en van het college is daarvoor in de plaats gekomen. Donderdag 14 februari a.s. vergadert de gemeenteraad opnieuw over de gemeentelijke huisvesting. Adviesbureau Fund’m zal daar nader onderzoek presenteren: een financiële uitwerking van de verschillende huisvestingsopties voor de gemeente. Hopelijk beter onderbouwd dan de vorige presentatie. Overigens werken ook prof. Dijkstra en makelaar Overbeek aan een vergelijking met financiële onderbouwing. Daarnaar zijn we zeer benieuwd. Goed dat deze andere, deskundige bron van informatie ook voor onze raad beschikbaar komt.
Herman Sier