Deze winter bleek dat de gemeente wel erg rigoureus te werk ging bij het uitvoeren van het nieuwe bomenbeleid: overal werden bomen gekapt. Het leek een lukrake actie. GroenLinks dringt aan op duidelijke criteria die de gemeente gebruikt om een boom te kappen.
Positieve lijst
Het afgelopen seizoen was het eerste waarin de gemeente werkte met een positieve lijst voor boomkap. Vroeger moest er voor elke boom die iemand wilde kappen een kapvergunning aangevraagd worden. Omdat die vergunningen bijna altijd gegeven werden draaide dit uit op een onnodige papierwinkel en verspilling van kostbare tijd van ambtenaren. Op basis van een richtlijn van de VNG past de gemeente nu een nieuwe aanpak toe: alleen voor bomen die op een lijst van waardevolle en monumentale bomen staan moet een kapvergunning aangevraagd worden. In 2012 is door het bedrijf DSI Bomenservice een inventarisatie gemaakt van alle 12.000 bomen in de gemeente met een stamdiameter groter dan 30 cm. De lijst met waardevolle bomen lag vervolgens in de zomer van 2013 ter inzage. Omdat die inzage grotendeels in de zomermaanden viel heeft GroenLinks toen aangedrongen op verlenging van de termijn zodat iedereen die bepaalde bomen of een bomenrij op het oog had die kon aanmelden voor de lijst. Maar die termijn bleek toch nog te kort want heel veel mooie bomenrijen, bijvoorbeeld langs de grachten in Edam, staan er niet op.
Zorgplicht
Volgens het nieuwe beleid kan de gemeente niet alleen de vergunningen liberaliseren maar heeft ze ook een zorgplicht voor de bomen. De vraag is of daar goed mee om gegaan wordt. GroenLinks dringt aan op een evaluatie van het bomenbeleid en een uitwerking van de zorgplicht, inclusief de criteria op basis waarvan tot kap overgegaan wordt.
Bomen waardevol
Bomen dragen aanzienlijk bij tot de kwaliteit van de omgeving, ook binnen de bebouwde delen van onze gemeente. Niet alleen zijn bomen mooi en vaak indrukwekkend, ze filteren stof uit de lucht en beschermen tegen opwarming van het straatklimaat. Groeiende bomen nemen aanzienlijke hoeveelheden kooldioxide op en helpen daardoor het broeikaseffect te verminderen. Bovendien bieden ze een habitat voor insecten en nestgelegenheid voor vogels. Een bebouwde omgeving met veel bomen heeft een vriendelijke uitstraling. Maar de gemeente lijkt bomen alleen te beschouwen als dingen die om kunnen vallen, waar takken uit kunnen waaien en waar zoetigheid uit druipt die de auto’s besmeurt.
Hollandse bomen
GroenLinks is niet principieel tegen het kappen van bomen. Als bomen te groot worden en teveel schaduw geven, als ze ziek zijn of gevaarlijk worden, is kap een goede oplossing. Als er direct een jonge boom voor in de plaats komt blijft de buurt groen. Het kappen van bomen waar mensen last van hebben vergroot het draagvlak voor het bomenbeleid. Maar de gemeente moet ook letten op de soortensamenstelling van de bomen. Er moeten niet alleen op onderstammen geënte sierkersen geplant worden maar ook robuuste Hollandse bomen zoals iepen, linden en essen. Geënte bomen geven na verloop van tijd vaak lelijke verdikkingen ter hoogte van de entplaats, waardoor de boom er kunstmatig uit gaat zien.
Oproep
Kortom, wij roepen de gemeente op om invulling te geven te gaven aan haar zorgplicht en een bomenbeleid te ontwikkelen dat verder gaat dan rücksichtslos kappen.
Nico van Straalen