Zoals u van ons gewend bent vieren wij elk nieuw jaar met een receptie. Op zoek naar een thema hebben we natuurlijk eerst gekeken of 2019 een priemgetal is. Helaas, pas in 2027 is het weer zover. Na de goochelaars, eenwielerfietsers, bodybuilders en jongleurs van vorig jaar leek het ons wel gepast om de avond weliswaar luchtig te houden, maar ons ook weer van een wat serieuzere kant te laten zien.

Natuurlijk is er weer een welkomstcocktail, zijn er hapjes en is er muziek. Dit jaar wordt die verzorgd door Faceless Few – een band die kort geleden haar eigen nummers lanceerde in Hotel Spaander – en de zeer bekwame DJ Marcel Buijs. Onze fractievoorzitter Nico van Straalen brengt in 10 minuten de leukste, interessantste en meest curieuze plaatselijke politieke voorvallen voor het voetlicht (en er gebeurt heel wat in de raad, zult u zien). Daarna is het toerisme aan de beurt. We struikelen in onze gemeente nog net niet over de Nutella-winkels. Voor de rest is ons toeristisch product wel compleet met pizzawinkels, stroopwafelpandjes, kaaswagen, patat, vis, horeca en wat dies meer zij. Ook de diverse musea en de sociale firma op de Dijk mogen niet ongenoemd blijven. Er is voor elk wat wils: de Dijk in Volendam, het prachtige monumentale Edam en de natuurlijke rust van Zeevang. De toerist is een graag geziene gast, maar begint het niet een beetje uit de hand te lopen? U zult licht opgesierde tafels aantreffen van verschillende kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het steekwoord ‘toerisme‘. De Wijkraad Oude Kom vertelt over haar werkwijze en heeft een aantal inzichten over het toerisme opgedaan die ze graag met de gasten wil delen.

Verder komt Zeeger Ernsting, raadslid voor GroenLinks in Amsterdam, vertellen waarom de mega-letters ‘I Amsterdam’ bij het Museumplein voor het Rijksmuseum zo nodig weg moesten. Wat was de achterliggende gedachte en hoe past dit in het nieuwe toerismebeleid van Amsterdam? We zijn zeer benieuwd. De letters uit Amsterdam zijn al gesignaleerd op het Damplein in Edam en aan de Haven in Volendam.

U bent van harte uitgenodigd. We hebben een leuke, interessante en ontspannende avond bedacht om 2019 in te luiden.  

 

Nieuwjaarsreceptie GroenLinks, vrijdag 18 januari 2019 in PX Volendam, aanvang 20:00 uur