Op 10 november jongstleden keurde de gemeenteraad de begroting 2017 goed. Het was een belangrijk moment want zonder goedgekeurde begroting kan de gemeente het nieuwe jaar niet beginnen. Ondanks een positieve grondhouding heeft GroenLinks de begroting gefileerd en aan aantal onderwerpen naar voren gebracht waar zij het niet mee eens is. Een samenvatting van het betoog van onze raadsleden Gudy van den Hogen en Witte Lous volgt hieronder.
Positieve grondhouding
De begroting ziet er over het geheel genomen goed uit. We sluiten 2017 weliswaar af met een tekort, maar de financiële positie van de gemeente is goed. We zitten nog ruim in onze reserves en een enkel jaar een tekort op de begroting kunnen we dus gemakkelijk dekken. Na de fusie met Zeevang zijn alle gemeentelijke heffingen gelijkgetrokken. Wij nemen ons petje af voor het werk dat is verzet om dit voor elkaar te krijgen.
Zorgpunten die te weinig aandacht krijgen
- De missie van de gemeente wordt wel ondernemend en betrokken genoemd, en de woorden flexibel en daadkrachtig zijn daar aan toegevoegd, maar er wordt bijvoorbeeld niet over gastvrij gesproken. We moeten binnenkort een flink aantal vluchtelingen met een verblijfsvergunning onderdak bieden, een niet te onderschatten opdracht voor onze samenleving.
- In het programmaplan wordt niet gerept over een “track & trace”-systeem voor het beantwoorden van de brieven aan de gemeente, en om de vordering van een vergunningaanvraag, bij te houden. GroenLinks heeft steeds benadrukt dat de gemeente er voor de burger is en moet laten zien hoe er omgegaan wordt met brieven, meldingen en vergunningaanvragen. Een dergelijke service kan niet gemist worden in deze tijd.
- Bij het onderwerp Bedrijfsverplaatsingen wordt geen aandacht besteed aan verplaatsingen naar het industrieterrein Baanstee-Noord, wat toch een belangrijk onderwerp is geworden na de afkeuring door de Raad van State van de uitbreiding van het bedrijventerrein aan de Oosthuizerweg in Edam. Tegen deze uitspraak van de Raad van State kan men niet in beroep.
- Bij de herontwikkeling van het TASE-terrein wordt een relatie gelegd met de ambtelijke huisvesting, terwijl dit terrein in de ogen van GroenLinks niet centraal genoeg gelegen is om onze burgers goed te kunnen bedienen.
- Een jeugdbouwspeelplaats wordt gewenst, maar de realisatie daarvan is afhankelijk van crowd-funding. De gemeente is geen instelling die afhankelijk moet zijn van collectes en giften, want de burgers hebben hun belasting al betaald. Als we deze bouwspeelplaats zo belangrijk vinden, dan moeten we de financiering op de gebruikelijke manier aanpakken en opnemen in de begroting.
- In het Tractieplan voor de gemeentelijke voertuigen wordt niets vermeld over een elektrificering van de vervoermiddelen.
Vermijden van snijden in de ambtelijke staf
De coalitie wil 23% besparen op personele kosten om geld vrij te maken voor de plannen in het programmaplan. Het college kan GroenLinks niet wijsmaken dat bijna een kwart van het personeel in de loop van de komende 5 jaar zomaar kan verdwijnen. GroenLinks maakt zich zorgen over de druk die dit op zal leveren op de ambtelijke werkzaamheden. Vooral omdat er nu al te weinig capaciteit is om de ambities waar te maken. Zie bijvoorbeeld de agenda van 24 november waarin de gemeente een openbare verlichtingsplan en een voorstel tot het opstellen van een nieuw vervoersplan aan de orde stelt. In beide wordt gewag gemaakt van een capaciteitsprobleem en wordt vermeld dat externen ingehuurd moeten worden. Alsof dat geen geld kost.
Lange Weeren groen laten
De ontwikkeling van woningbouw in de Lange Weeren kan de goedkeuring van GroenLinks niet krijgen. Er is nog helemaal geen besluit tot ontwikkeling van de Lange Weeren. Toch lijkt woningbouw op deze locatie bij diverse portefeuilles al onderdeel uit te maken van het te voeren beleid. Omdat de ontwikkeling in handen gegeven wordt van externe partijen die als bedrijf voor de winst gaan, wordt deze woningbouw kostbaar of zelfs onbetaalbaar voor de eigen woningzoekenden met een smalle beurs. Het is in onze ogen bouwen voor mensen met geld en voor de regio. Het is niet bouwen voor een gemeentelijke behoefte. Hier is vooral behoefte aan sociale woningbouw voor urgente gevallen, voor jonge stellen die als starters willen wonen en die als starter in het zelfstandige leven geen kapitalen verdienen en voor senioren.
Duurzaamheidsambitie zichtbaar maken met een windboom
GroenLinks kijkt uit naar de duurzaamheidsagenda die voor 15 december op de agenda staat. Daarbij willen we ook nog een lans breken voor “de gemeente energieneutraal”. Wij vinden dat dit onderwerp ook in de duurzaamheidsagenda opgenomen zou moeten zijn. Bij dit energie-neutraal onderwerp willen we nu al een begin maken met een voorstel een windboom te plaatsen op een in het oog springend e plaats in de gemeente, bijvoorbeeld het Europaplein. Het speelse ontwerp van een windmolen past goed in een stedelijke omgeving en staat symbool voor de ambitie van onze gemeente om serieus werk te maken van de omslag naar duurzame energie.
Dijk autovrij maken
De gemeente stelt voor om de dijkversterking ter hoogte van het Noordeinde die voorziet in een verbreding van de dijk met 7,5 meter, te gebruiken voor de aanleg van een extra weg en een fietspad. Maar de dijkversterking laat helemaal niet toe dat er een weg aangelegd wordt, anders dan de al bestaande weg. Bovendien voorziet de gemeente een afrit ter hoogte van het strandje bij Willempie. GroenLinks wijst deze plannen af, en wil hier zeker geen drie miljoen euro gemeenschapsgeld aan verspillen. Ingezet moet worden op het volledig autovrij houden van het Noordeinde, met aanlanding van toeristen via het parkeerterrein Parallelweg. Met een klein deel van het vrijgekomen geld kunnen we elektrische pendelbusjes aanschaffen voor het vervoer van gasten met koffers of mensen die slecht ter been zijn naar het toeristisch centrum. Soortgelijk vervoer kan ingezet worden vanaf het parkeerterrein Marinapark.
Fractie en bestuur GroenLinks Edam-Volendam