Wat doet de provincie?

De provincie is een onmisbare schakel in de energietransitie. Zij bepaalt met haar beleid waar windmolens en zonnepanelen mogen worden geplaatst. Ook heeft de provincie een leidende rol in de Regionale Energiestrategie (RES). In de RES hebben gemeenten samen met de provincie afspraken vastgelegd om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen. De RES bevat ook zoekgebieden: plekken waar mogelijk windmolens of zonnepanelen komen. Hier is veel onderzoek voor nodig. Zo moet duidelijk zijn of een windmolen geen schade aan kwetsbare natuur veroorzaakt. De provincie helpt gemeenten bij deze onderzoeken. In de uitvoering van de RES stelt zij expertise en subsidies beschikbaar. Gemeenten zijn dus voor een deel afhankelijk van de provincie in de energietransitie.

Klimaatrechtvaardigheid

Wil je op 15 maart stemmen op een partij die klimaat als topprioriteit ziet? Dan ben je bij GroenLinks aan het juiste adres. GroenLinks Noord-Holland heeft de afgelopen jaren in het provinciebestuur gezeten. Zij heeft niet alleen mooie plannen, maar voert deze ook echt uit. In de klimaatvisie van GroenLinks staat klimaatrechtvaardigheid centraal. Dat betekent dat de klimaatcrisis op een eerlijke manier moet worden aangepakt. Het mag niet zo zijn dat de rijken en grote bedrijven profiteren terwijl honderdduizenden mensen kampen met energiearmoede. GroenLinks vindt dat iedereen de vruchten moet plukken van de energietransitie. Zo beschermen we de planeet én onze inwoners.

Sterk voor het klimaat

De provincie kan de energietransitie met haar beleid dus aanjagen, maar ook juist in de weg zitten. Daarom is een sterk GroenLinks in de Provinciale Staten zo belangrijk. GroenLinks heeft zich bewezen als dé klimaatpartij van Noord-Holland. Als een partij die niet aan de zijlijn blijft staan, maar groen beleid in de praktijk brengt. Kies voor een groene en eerlijke toekomst. Stem 15 maart GroenLinks!

Sean Tol
Raadslid GroenLinks Edam-Volendam
Nummer 28 voor GroenLinks Noord-Holland

P.S: Poster bestellen? Kan gewoon! Ga naar onze lokale website.