Achter deze hemeltergende knulligheid gaat een vastbesloten onwil schuil om ook maar iets te doen aan de vluchtelingenproblematiek. Terwijl de wereld in brand staat houdt Edam-Volendam zich zo stil mogelijk en kan niet eens de correctheid opbrengen om te reageren op een brief van de Veiligheidsregio. Een motie van GroenLinks, ingediend bij de raadsvergadering van 24 maart j.l., die de gemeente opriep om op korte termijn met een plan van aanpak te komen (alleen maar een plan van aanpak!) werd alleen door de PvdA gesteund. Hoe is het mogelijk dat de zich Christelijk noemende partijen van deze gemeente dit laten gebeuren. De motie treft u hieronder aan.

 

 

MOTIE

Naar aanleiding van de behandeling van de begroting 2016:

De raad van de gemeente Edam-Volendam, in vergadering bijeen op 24 maart 2016,

Onderwerp: plan van aanpak huisvesting erkende asielzoekers

 

De Raad, gelet op het feit dat in antwoord op vragen van GroenLinks het college heeft aangegeven “binnenkort” met een plan van aanpak te komen voor een structurele oplossing van de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning, met als doel om een dekkend systeem van afspraken, instrumenten en middelen te realiseren waarmee voldaan kan worden aan de reguliere taakstelling,

 

overwegende dat de doorstroming van erkende vluchtelingen naar reguliere huisvesting een van de allergrootste maatschappelijke urgenties is van dit moment,

 

roept het college op om

- per 1 mei dit plan aan de raad kenbaar te maken, en

- de raad onmiddellijk te informeren over het tijdschema van dit plan

 

en gaat over tot de orde van de dag.

 

GroenLinks Edam-Volendam

Nico M. van Straalen

Gudy van den Hogen

Witte Lous

 

Onze schriftelijke vragen van 17 februari:

 

Via de media bereiken ons af en toe berichten over de huisvesting van erkende vluchtelingen in onze gemeente. Graag worden wij direct geïnformeerd over de stand van zaken.

 

Bij eerdere raadsvergaderingen is indringend gesproken over de problematiek van de vluchtelingen en wat de gemeente zou kunnen doen. Daarbij is, mede naar aanleiding van moties van GroenLinks en PvdA, van college-zijde de indruk gewekt dat dit onderwerp bestuurlijke aandacht had. Na die discussies is het echter van gemeentewege stil gebleven terwijl de urgentie alleen maar togenomen is en het onderwerp landelijk in toenemende mate de aandacht krijgt.

 

Vraag:

Hoe groot was de achterstand van te huisvesten personen op 1 januari 2016 en hoe groot is die na de nieuwe toewijzingen van het COA voor 2016?

Antwoord:

• Stand op 1 januari: 36

• Taakstelling 1e helft 2016: 42

• Taakstelling 1e helft 2016 inclusief achterstand 2015: 78

• Realisatie tot 1 maart: 9

 

Vraag:

Hoe verloopt de huisvesting in het Diaconiegebouw; hoeveel personen zullen daar ingehuisd worden en hoeveel zitten er nu?

Antwoord:

15 duplexwoningen op de Nieuwehaven zijn bestemd voor de vergunningshouders die op gezinshereniging wachten en alleenstaande. Tot op heden zijn vier personen op de Nieuwehaven, het Diaconiegebouw gehuisvest. Wooncompagnie is bezig met de opknappen/geschikt maken van de rest van eenheden. Naar verwachting zullen die 11 eenheden binnenkort beschikbaar zijn voor de doelgroep.

 

Vraag:

Welk plan van aanpak stelt u voor om de capaciteit voor huisvesting van vluchtelingen in onze gemeente te vergroten?

Antwoord:

Wij komen binnenkort met een plan van aanpak, een structurele oplossing voor huisvesting van vergunninghouders. Het kwalitatieve doel van het plan van aanpak is om een dekkend systeem van afspraken, instrumenten en middelen te realiseren, om te kunnen voldoen aan de reguliere taakstelling.

Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld:

- Afspraken maken met de corporaties.

- Afspraken maken met particuliere verhuurders.

- Huisvesten in leegstaande scholen, kantoren en bedrijfsgebouwen.

- Tijdelijke huisvesting realiseren.

Voor de goede orde dient hierbij opgemerkt te worden dat het niet halen van de wettelijke taakstelling geen typisch Edam-Volendams probleem is. Statistieken van alle Nederlandse gemeenten zijn te vinden op de website van Opnieuw Thuis.

 

Vraag:

Wat zal de fasering zijn in dit plan van aanpak?

Antwoord:

Zie de beantwoording vraag 2.

 

Vraag:

In een eerdere raadsvergadering is door de burgemeester toegezegd dat ook de mogelijkheden voor kleinschalige noodopvang in de gemeente bekeken zouden worden. Wat is de stand van zaken ten aanzien van dit voornemen?

Antwoord:

Dit onderwerp komt tevens in het plan van aanpak aan de orde.